Inrikes #47/2019

Miljonböter för dödsolycka i charkfabrik

Det var i oktober 2015 som en 60-årig kvinna och skyddsombud för Livs hittades fastklämd bakom en maskin av teknisk personal. Kvinnan var dock så svårt skadad i huvud och hals att hon två dagar senare avled av skadorna. Foto: Johan Nilsson/TT

Tingsrätten fäller charkföretaget för 60-årig kvinnas död på jobbet. Företaget hävdade att den dödskadade kvinnan själv bar ansvaret, men tingsrätten gav dem fel. Företaget fälls och får böta en miljon. Snart inleds rättegång mot bolaget för ytterligare en dödsolycka.

Det är ovanligt med fällande domar för dödsolyckor, men Eksjö tingsrätts fällande dom mot charkföretaget Atria är ett undantag. Bolaget döms av tingsrätten till en miljon i företagsbot för att ha brustit i arbetsmiljöansvar som lett till en kvinnlig anställds död på Pastejkökets fabrik i Tranås. Bolaget döms också till att betala skadestånd på 75 000 kronor var till kvinnans barn.

– Det är en stor tragedi när en anställd dör på jobbet och det ska inte få hända. När det nu visar sig bero på brister i säkerheten är det ett totalt misslyckande för Atria, säger Eva Guovelin, ordförande för Livs i ett uttalande på fackets hemsida.

Det är en stor tragedi när en anställd dör på jobbet och det ska inte få hända.

Eva Guovelin, ordförande, Livs

Det var i oktober 2015 som en 60-årig kvinna och skyddsombud för Livs hittades fastklämd bakom en maskin av teknisk personal. Kvinnan var dock så svårt skadad i huvud och hals att hon två dagar senare avled av skadorna.

Enligt tidningen Arbetet, försökte bolagets advokat att spela ned företagets ansvar genom att hävda att utrymmet bakom maskinen, där kvinnan förolyckades, inte var avsett som arbetsutrymme. Invändningen imponerade dock inte på tingsrätten som konstaterade att företaget brustit i både riskbedömning och aktsamhet.

”Säkerheten vid maskinen skulle ha varit utformad så att det funnits utrymme för misstag, utan att sådant riskerat att medföra allvarliga konsekvenser för en ovarsam eller mindre van operatör”, står det att läsa i domen enligt Arbetet.

Även fabrikens platschef stod åtalad, men rätten kunde inte enas om huruvida det var klarlagt att denna hade arbetsmiljöansvaret. En av nämdemännen och en rådman ansåg dock att även platschefen borde ha fällts.

I höst kommer Atria få återvända till rättsalen då de åtalats för ytterligare en dödsolycka, denna gång i Borås 2017. Även detta dödsfall var ett resultat av en klämolycka i en av fabrikernas maskiner.

– Företagen måste inse att arbetsmiljöarbete och säkerhet aldrig någonsin kan underordnas kortsiktig vinstjakt. Vi kommer att med kraft driva och medverka i ett förstärkt arbetsmiljöarbete, säger Eva Guovelin i uttalandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984