Utrikes #47/2019

Fortsatta protester i Hongkong

De pågående protesterna i Hongkong har utvecklats till en rörelse som kommit att fokusera på mer än bara lagförslaget om utlämning av misstänkta lagöverträdare till Fastlandskina. Foto: Vincent Yu/TT

Miljontals Hongkongbor fortsatte i helgen att demonstrera mot det kontroversiella lagförslaget som skulle ge domstolarna rätt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I lördags meddelade Hongkongs högste ledare att lagförslaget läggs på is.

De väldiga protesterna i Hongkong, som sedan Storbritanniens återlämnande av området 1997 utgör en särskild administrativ region inom Folkrepubliken Kina, har pågått i drygt en vecka. Miljontals Hongkongbor har gått ut på gatorna för att demonstrera mot det nya lagförslaget som skulle innebära att domstolarna får rätt att utelämna misstänkta till Fastlandskina.

Demonstrationerna har även utvecklats till en bredare proteströrelse som kommit att handla om mer än bara lagförslaget om utlämning. Det har blivit en rörelse för ökad demokratisering som också tagit formen av allmänna protester mot de styrande i Hongkong. I lördags meddelade Hongkongs ledare Carrie Lam att förslaget om utlämning läggs på is.

– Vi har lyssnat på samhällets åsikter, sade Carrie Lam under en välbesökt presskonferens.

Det har tidigare hänt att regeringen skjutit på lagförslag bara för att ta upp dem igen månader eller år senare, när människor inte är lika upprörda.

Anonym demonstrant till SVT Nyheter

Kritiken mot henne och de andra styrande fortsätter dock och många demonstranter kräver både hennes avgång och att lagförslaget skrotas helt.

– Jag accepterar inte att Lam skjuter upp lagförslaget. Det har tidigare hänt att regeringen skjutit på lagförslag bara för att ta upp dem igen månader eller år senare, när människor inte är lika upprörda, säger en anonym demonstrant till SVT Nyheter, som bevakade de väldiga demonstrationerna i helgen.

Under förra onsdagen möttes demonstranterna av tårgas och gummikulor från kravallutrustad polis men i helgen var det, trots den massiva uppslutningen, lugnare.

Under måndagsmorgonen skingrades även de demonstranter som blockerat gatorna runt regeringskvarteret efter förhandlingar med polisen. Kraven från de som demonstrerar kvarstår dock.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984