Utrikes #44/2019

Bolag skickade råskinn på de anställda

I en gemensam protesthandling samlades arbetarna den 19 februari utanför den indiska fabriken, reste fackföreningsfanan och satte upp en anslagstavla. I samma stund strömmade vad Industriall kallar inhyrda råskinn till och började misshandla arbetarna. Foto: IndustriALL

Det globala industrifacket Industriall fördömer indiskt läkemedelsföretags svar på facklig organisering. När de anställda startade fackklubb misshandlades de av inhyrda råskinn och flera fick sparken. Nu kräver de kollektivavtal och återanställning.

Arbetarna vid läkemedelsföretaget Torrent Pharmaceuticals i staden Baddi i Norra Indien ger inte upp sin kamp för facket. Nu går det globala industrifacket Industriall i ett uttalande ut till deras stöd och fördömer bolagets antifackliga hämndaktioner.

– Det är chockerande att arbetarna bemöts med vålds- och hämndaktioner när de utövar sin internationellt vedertagna grundläggande föreningsfrihet och förhandlingsrätt, säger Valter Sanchez, Industrialls generalsekreterare i ett pressmeddelande.

När samtliga 600 fastanställda, i oktober förra året, på läkemedelsfabriken anslöt sig till indiska Kemikaliearbetarförbundet kallade de arbetsköparen till förhandling. Det multinationella bolaget svarade inte med annat än en med omedelbara antifackliga åtgärder. Bland annat stängdes flera utpekade fackliga organisatörer av eller omplacerades, andra tvingades skriva under utträde.

Men facket gav inte upp. I en gemensam protesthandling samlades arbetarna den 19 februari utanför fabriken, reste fackföreningsfanan och satte upp en anslagstavla. I samma stund strömmade vad Industriall kallar inhyrda råskinn till och började misshandla arbetarna, varav 20 fick läggas in på sjukhus. Dagen efter sparkades 15 anställda och ytterligare fyra stängdes av.

– Vi fördömer å det strängaste Torrent Pharmaceuticals orättfärdiga personalpolitik. Bolaget bör återanställa alla oskäligt avskedade och avstängda arbetare, erkänna fackföreningen och inleda kollektivavtalsförhandlingar, säger Valter Sanchez i pressmeddelandet.

Torrent Pharmaceuticals har ännu inte svarat på något av de formella brev som facket, som representerar en absolut majoritet av alla anställda, skickat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga