Utrikes #41/2019

Ökat stöd för högern i EU-valet

Vallokalen för Persborg på Värner Rydénskolan i Malmö under söndagens val till Europaparlamentet. Celia tittar fram bakom pappa Hassan Bobo. Foto: Johan Nilsson/TT

I flera länder blev högerradikala och nationalistiska partier de stora vinnarna i EU-valet. Ändå tycks det fortfarande osäkert hur de kommer att kunna påverka parlamentet. Ökade gjorde också de gröna medan valets stora förlorare är de socialdemokratiska och konservativa partigrupperna.

I Frankrike blev högerradikala Marine Le Pen och hennes Nationell samling de stora vinnarna i söndagens EU-val. Även i Polen, Ungern och Italien dominerar de nationalistiska och högerpopulistiska partierna. Samtidigt minskar de socialdemokratiska partierna och deras partigrupp ser ut att tappa sammanlagt 37 mandat jämfört med valet 2014.

Den största partigruppen i parlamentet, kristdemokraters och konservativas EPP, förlorar även de stort och blir av med 38 mandat.

Bättre gick det för liberaler och miljöpartister vars grupper Alde och Gröna/EFA ökar sina mandat med 39 respektive 18 platser.

Den stora frågan är nu hur det här kommer att påverka dynamiken i parlamentet och hur de här partierna kommer kunna enas.
Ann-Cathrine Jungar, lektor i statsvetenskap

I Sverige gick Sverigedemokraterna framåt och ökade därmed mest av samtliga partier jämfört med EU-valet 2014. SD lyckades ta ytterligare ett mandat, trots den senaste tidens avslöjanden om sextrakasserier.

– Sammantaget går ju de högerpopulistiska partierna framåt. Den stora frågan är nu hur det här kommer att påverka dynamiken i parlamentet och hur de här partierna kommer kunna enas. Lyckas exempelvis Italiens Matteo Salvini från Lega Nord få ihop någon partigrupp? Och hur kommer deras framgångar att påverka valet av kommissionär, säger Ann-Cathrine Jungar som är lektor i statsvetenskap och som länge forskat om högerradikala partier i Europa.

I Ungern vann premiärminister Viktor Orbán och hans Fidesz en jordskredsseger med över 50 procent av rösterna. Djupt konservativa och främlingsfientliga Lag och Rättvisa i Polen blev även de största parti i landet med omkring 46 procent och i Frankrike blev för första gången Nationell samling, tidigare Front National, störst då de med sina drygt 23 procent gick förbi Macrons styrande En Marche!.

Partigruppen Europeiska enade vänstern/Nordiska grön vänster där bland annat svenska Vänsterpartiet ingå tappade sammanlagt 14 mandat och ser ut att få 38 representanter i parlamentet.

Fortfarande är rösträkningen inte helt klar och det definitiva resultatet väntas inte presenteras förrän nästa måndag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga