Inrikes #36/2019

Fackliga gräsrötter samlas för strejkrätten

På lördagens samling i Stockholm talar bland annat företrädare för Byggnads, IF Metall, Vårdförbundet, Elektrikerförbundet och Lärarförbundet. Foto: Axel Green

Lördagen den 11 maj samlas förtroendevalda från flera olika fack på Norra bantorget i Stockholm för att protestera mot inskränkningar i strejkrätten. Nätverket Strike Back som anordnar demonstrationen hoppas på uppslutning från hela landet.

Allt tyder på att regeringens förslag till strejkförbud kommer att börja gälla från och med den 1 augusti. Men även om hoppet att stoppa lagförslaget tycks minska fortsätter protesterna.

På lördag samlar Strike Back, ett av de tvärfackliga nätverk som mobiliserat för strejkrätten, en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm.

– Jag har aldrig tidigare stött på en sådan här stor mångfasetterad enighet. Vi fackliga gräsrötter, pensionärer, kulturarbetare, elever och studenter är eniga om det katastrofala i det här förslaget. Vi vill skicka en gräsrotsimpuls för en mer demokratiserad och inkluderande arbetarrörelse, säger Liv Marend från nätverket.

Lagförslaget är baserat på den överenskommelse som träffats mellan Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Saco. Men allt fler förtroendevalda inom de fackliga medlemsförbunden har anslutit sig till protesterna mot både lagförslaget och det egna förbundets ställningstagande.

Vi behöver i dag snarare stärka än försvaga arbetstagarnas position på arbetsmarknaden.
Emma Wennerholm, sektionsstyrelseledamot i Kommunal Höganäs i ett pressmeddelande

Några av dem kommer att tala på demonstrationen den 11 maj, däribland Emma Wennerholm, sektionsstyrelseledamot i Kommunal Höganäs.

– Vi behöver i dag snarare stärka än försvaga arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Inte angripa en grundläggande rättighet för ett fritt och välorganiserat arbetsliv. Att begränsa strejkrätten och därmed ytterligare försvaga fackets och arbetstagarnas position på den svenska arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå för ett samhälle där ojämlikheten ökat i decennier, säger Emma Wennerholm i ett pressmeddelande.

På manifestationen talar klubbordföranden och avdelningsledamöter från bland annat Byggnads, IF Metall, Vårdförbundet, Elektrikerförbundet och Lärarförbundet.

– Att politiker och toppar i våra centralorganisationer ska gå över medlemmarnas och arbetarnas huvuden, att gå Svenskt Näringslivs ärenden, att skänka bort de fri- och rättigheter som arbetare kämpat fram, det är sjukt och arbetarfientligt, säger Raymond Stokki, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Nedmonteringen av strejkrätten hör ihop med uppbyggandet av en än mer kapitalistisk, fascistisk och antifeministisk struktur.
Anna Jörgensdotter, författare

Men även flera författare och poeter är uppskrivna som talare. En av dem är författaren Anna Jörgensdotter från Gävle, som även skriver krönikor i Arbetaren.

– Nedmonteringen av strejkrätten hör ihop med uppbyggandet av en än mer kapitalistisk, fascistisk och antifeministisk struktur, vilket är självklart att strida emot. Strejkrätten är arbetarrörelsens starkaste vapen, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt nätverket Strike Backs arrangörer kommer demonstrationen efterföljas av en rad aktioner som är tänkta att illustrerar olika stridsåtgärder vid sidan om strejker.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga