Inrikes #33/2019

Polisen utreder 08 Betonghåltagning

Stockholmspolisen bekräftar att förundersökning är inledd i ärendet som rör de usla arbetsvillkor som Arbetaren avslöjat hos en betongshåltagningsfirma i Södertälje. Foto: Arbetaren

Facket anmälde 08 Betonghåltagning för arbetsmiljöbrott. Nu bekräftar polisen att förundersökning är inledd och de första stegen tagna. Samtidigt ger Arbetsmiljöverket facket rätt i sina påpekanden av brister.

Polisen har inlett förundersökning mot företaget 08 Betonghåltagning AB efter att en anställd straffats med farligt bilningsjobb.

Händelsen polisanmäldes av den anställdas fackförening och nu har polisen vänt sig till Arbetsmiljöverket för information om företaget.

– Förundersökning är inledd i ärendet. Vi har skickat en underrättelseförfrågan med anmälan till Arbetsmiljöverket. Därefter bestämmer vi om vi ska höra målsäganden och vittnen, säger Margareta Johnson, förundersökningsledare på arbetsmiljöbrottsgruppen hos Stockholmspolisen.

Än är ärendet i sin linda och enligt förundersökningsledaren har ännu inga förhör hållits. Gruppen har ytterst begränsade resurser och många anmälningar läggs också ned utan åtgärd.

Nu rubriceras det som åsidosättande av föreläggande eller förbud enligt Arbetsmiljölagen, men det kan blir något helt annat beroende på vad utredningen visar.
Margareta Johnson, förundersökningsledare på Arbetsmiljöbrottsgruppen hos Stockholmspolisen

Men i det här fallet fann polisen anledning att titta närmare på fallet och ärendet har fått en rubricering.

– Nu rubriceras det som åsidosättande av föreläggande eller förbud enligt Arbetsmiljölagen, men det kan blir något helt annat beroende på vad utredningen visar, säger Margareta Johnson.

I bästa fall kan det ge ökad press på dem att ändra sitt arbetssätt.
Simon Hedelin, fackligt ombud för Stockholms LS av SAC Syndikalisterna

Fackföreningen Stockholms LS av SAC som anmält företaget ser positivt på att ärendet tas vidare.

– Vi uppfattade omständigheterna som så pass allvarliga att det inte kunde stanna vid förhandlingsbordet där företaget konsekvent vägrat erkänna att något fel begåtts. I bästa fall kan det ge ökad press på dem att ändra sitt arbetssätt och ha en dialog kring hur de arbetar, säger Simon Hedelin, fackligt ombud för Stockholms LS.

Arbetsmiljöverket bekräftar att de mottagit polisens begäran, men att någon formell rekommendation eller bedömning ännu inte lämnats. Däremot har myndigheten genomfört ett flertal inspektioner och kontroller sedan villkoren på företaget avslöjades i Arbetaren. Enligt Arbetsmiljöverket har man konstaterat att det funnits fog för samtliga påståenden i den anmälan om allvarliga arbetsmiljöbrister som fackets skyddsombud lämnat in till myndigheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga