Förundersökning inledd mot politiker i Skurup

Åklagare inleder en förundersökning mot de Skuruppolitiker som polisanmälts av bland annat Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala. Bakgrunden är att kommunens politiska ledning valde att anmäla 17 ensamkommande flyktingbarn för bidragsbrott efter att dessa fått sin uppskattade ålder ändrad.

Inrikes
Kommunstyrelsens ordförande i Skurup Johan Bolinder (M) polisanmälde barn bosatta i kommunen för bidragsbrott trots att inga bidrag betalats ut till dem. Politikernas anmälan lades ned direkt av åklagare. Nu utreds kommunpolitikerna i sin tur för brottet falsk angivelse.
Foto: Arbetaren

Det var i slutet av mars som Johan Berggren, chefredaktör för Ordfront magasin, Maria Robsahm, opinionsbildare, och Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala polisanmälde kommunstyrelsens ordförande i Skurup och övriga ansvariga politiker i kommunen för falsk angivelse.

Bakgrunden är att kommunens politiska ledning valt att polisanmäla 17 ensamkommande flyktingbarn för bidragsbrott efter att dessa fått sin uppskattade ålder ändrad uppåt eller nedåt. Detta trots att det varit känt att alla de 17 anmälda i alla händelser var minderåriga när de kom till Sverige, trots att inga bidrag betalats ut till barnen och trots att chefstjänstemännen i kommunen avrådde från att göra en anmälan.

Kommunstyrelsens ordförande i Skurup Johan Bolinder (M) sade till SVT, efter att åklagaren beslutat om att lägga ned utredningen, att det ändå inte gick att utesluta att enskilda individer kan ha gjort sig skyldiga till andra brott. Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet och fick hård kritik.

Nu kommer beskedet att kammaråklagare Stefan Waern fattat beslut att inleda en förundersökning i fallet. Till Arbetaren säger Stefan Waern att det kommit in ytterligare två liknande polisanmälningar mot kommunpolitikerna.

– Jag håller på med det här just nu men utredningsåtgärderna är föremål för förundersökningssekretess så jag kan inte säga så mycket, säger Stefan Waern.

Hur lång tid kan en sådan här utredning ta innan det eventuellt blir dags för åtal?

– Det är fullständigt omöjligt att svara på men principen är naturligtvis att det ska gå så snabbt som möjligt, säger Stefan Waern.