Konstnärer om löneslaveriet

Utställning
Bärhink från bärplockarstrejk, Umeå 2013.
Foto: Johannes Samuelsson

Under den årliga konstrundan under påskhelgen på skånska Österlen, visar Gylleboverket grupputställningen Senaste nytt om löneslaveriet.

[UTSTÄLLNING] Senaste nytt om löneslaveriet
Gyllenboverket, Östra Vemmerlöv 19 i Gärsnäs
Datum: 19–21 april
Öppettider: klockan 12–17

Det är konstnärliga kommentarer och undersökningar kring hur bland annat arbetsliv, arbetslöshet, arbetslinjen, och exploatering av gästarbetare och papperslösa förändrats de senaste 25 åren. Konstnären Sonia Hedstrand har kurerat och medverkar även i utställningen.

Konstnärer tillhör en grupp som ifrågasatts under perioden och uppmanats att hitta alternativa försörjningsformer som sponsring. ”Vi jobbar alla gratis genom att framställa oss som anställningsbara på sociala medier”, som Sonia Hedstrand skriver, men ändå är det inte så vanligt att ämnet behandlas i samtidskonsten.

Medverkande konstnärer är bland andra Magdalena Nordin med sin ”Ett verk om A-kassan”, serietecknaren Daria Bogdanska, aktivistgruppen Kanslibyrån och Frihetsförmedlingen.

Gylleboverket består av ett nätverk av samtidskonstnärer  som har sin bas på ett före detta sågverk och byggåtervinning. Det kallar sig för ”en plats där det kompromisslösa konstnärliga uttrycket ligger i fokus”.

Foto: Magdalena Nordin