Inrikes #29/2019

Hård kritik mot regeringens budget

Finansminister Magdalena Andersson (S) under budgetdebatt i riksdagen efter att vårändringsbudgeten presenterats. Foto: Claudio Bresciani/TT

I onsdags presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Innehållet innebär inga större förändringar på arbetsmarknadsområdet än vad som tidigare slagits fast i förra höstens budget som klubbades av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Något som möts med hård kritik från flera håll.

De från många håll hårt kritiserade neddragningarna hos Arbetsförmedlingen kvarstår. Därmed riskerar fortfarande över hälften av landets Arbetsförmedlingskontor, i främst glesbygden, att läggas ner. Inte heller Arbetsmiljöverket får de pengar de efterfrågat och så väl Arbetsdomstolen som Medlingsinstitutet får minskade anslag.

Det stod klart efter att regeringen i onsdags presenterade sin vårändringsbudget under onsdagsförmiddagen. Den första tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna efter den så kallade januariöverenskommelsen.

Flera kritiska röster höjs nu från fackligt håll mot regeringen.

– Det går inte att vara emot varsel och kontorsnedläggningar å ena sidan, men inte hindra dem när man har chansen å andra sidan, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers i ett pressmeddelande.

Även Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson är kritisk och riktar hård kritik mot regeringens ekonomiska politik som hon menar slår mot både låginkomsttagare och mot jämställdhetsfrågor.

– I stället för att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften så inför de avdragsrätt för gåvor. Det märks i budgeten att Socialdemokraterna fortsätter sin resa högerut, säger Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

Mest pengar i vårändringsbudgeten går till åtgärder inom miljö- och klimatområdet. Men även Säpo får extra anslag för arbetet med att bekämpa terrorism. Dessutom läggs 475 miljoner kronor på att tillsätta fler lärarassistenter ute i landets skolor och 340 miljoner på att rusta arbetssökande på att lättare hitta jobb.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga