Inrikes #27/2019

1 500 SAS-piloter varslar om strejk

Foto: Johan Nilsson/TT

I slutet av april väntas 1 500 piloter inom SAS gå ut i strejk. Detta efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsköpare brutit samman. Arbetstider, schemaläggning och löner har varit under förhandling.

Varslet är lagt till den 26 april och omfattar omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark. Detta eftersom avtalsförhandlingarna strandade i veckan.

Wilhelm Tersmeden som är ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotföreningen säger i ett uttalande att de viktigaste områdena där parterna inte är överens rör arbetstid och schemaläggning

Du vet inte vilka tider du jobbar, och när du väl jobbar kan du kastas om huller om buller.
Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotföreningen till Arbetet

Enligt facket tvingas piloterna på SAS i dag jobba upp till 15 timmar om dagen utan rast. Dessutom, menar man, är schemaläggningen sämre än hos andra flygbolag.

– Det enda du vet två veckor innan schemat släpps för nästa månad är att du ska jobba. Men du vet inte vilka tider du jobbar, och när du väl jobbar kan du kastas om huller om buller. Det skapar en enorm påfrestning, säger Wilhelm Tersmeden till tidningen Arbetet.

Men konflikten gäller även lönerna där facket menar att SAS-piloterna tjänar mindre än sina kollegor anställda av andra europeiska bolag.

Arbetsköparorganisationen Svenska Flygbranschen är kritiska till strejkvarslet och menar att piloternas krav är orimliga.

Tre personer från Medlingsinstitutet har kopplats in för att medla i konflikten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga