Ylva Johansson kan bli jättestaty i Göteborg

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som 52 meter hög staty i inloppet till Göteborg – som hyllning till hennes arbete för arbetsfreden. Det kan bli verklighet om Västsvenska industrigillets planer går i lås. Den nya statyn skulle därmed bli Sveriges högsta.

Inrikes
Den planerade statyn av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i Göteborgs hamn kommer att bli Sveriges högsta.
Montage: Arbetaren

– Vi vill hedra en person som har haft en avgörande betydelse för den svenska exportindustrin, handeln och konkurrenskraften, och vi vill göra det under hennes livstid.

Det säger April Firsth, pressansvarig vid Västsvenska industrigillet om den planerade jättestatyn av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i Göteborgs hamn när Arbetaren når henne under en tjänsteresa till New York. Hon fortsätter:

– Göteborg brukar kallas Lilla London, men snart kommer kanske Lilla New York att klinga bättre. Har vi tur får vi vår egen frihetsgudinna, med arbetets frihet som sin fackla.

Det är under våren som Västsvenska industrigillets statyplaner har växt fram, allt eftersom det visat sig att regeringen menar allvar med sina planer på inskränkt strejkrätt. Med sina 52 meter skulle den nya statyn bli högst i Sverige.

– Placeringen av statyn i Göteborgs hamn är djupt symbolisk, för det var ju den fackliga konflikten i hamnen som i hög utsträckning gav impulsen till en modernisering av konflikträtten på arbetsmarknaden, en modernisering där Ylva Johansson haft en nyckelroll, säger April Firsth.

Västsvenska industrigillet säger sig redan ha säkrat finansieringen av statyn efter en kampanj bland sina medlemsorganisationer och en stor gåva från en enskild medborgare som uppges vara på drygt 60 miljoner kronor. Återstår gör bygglov och klartecken från de lokala myndigheterna.

Göteborg är Sveriges fönster mot världen och porten till marknaderna för den svenska exportindustrin. Statyn kommer att signalera ett välkomnande, ”Ni kan lita på oss och våra produkter”, ”Här råder arbetsfred”.

Erah Dümma-Şillar, konstnären bakom den planerade statyn

Den planerade statyn på sin sockel, uppställd på vågbrytaren Brytaren.

En del av symboliken hos den nya statyn ska vara just att den blickar västerut, ut från hamnen.

– Göteborg är Sveriges fönster mot världen och porten till marknaderna för den svenska exportindustrin. Statyn kommer att signalera ett välkomnande, ”Ni kan lita på oss och våra produkter”, ”Här råder arbetsfred”, säger Erah Dümma-Şillar, internationellt renommerad konstnär och den som tagit fram prototyperna till statyn.

Dümma-Şillar har i sina skisser placerat statyn på en hög pelare ute på en planerad vågbrytare vid hamninloppet vid halvön Svartfoten, en konstruktion som kallas Brytaren.

Är det inte kontroversiellt med en uttalat partipolitisk representant som föremål för en staty, frågar vi April Firsth.

– Det kan man tycka, men faktum är att Ylva Johansson om någon symboliserar överenskommelser där man går helt bortom ideologiska rötter. Hon står som få andra över allt vad fasta politiska positioner heter.

April Firsth tillägger:

– Vi har nominerat henne till Nobels fredspris också, för arbetsfreden.