Utrikes #25/2019

Miljarder människor saknar rent dricksvatten

Kvinna på väg hem efter att ha hämtat dricksvatten i utkanten av Gauhati i Indien. Tre av tio människor i världen saknar tillgång till tjänligt dricksvatten enligt UN-Water. Foto: Anupam Nath/TT

Väldigt många människor har fortfarande inte tillgång till vatten och toaletter. Resurserna är mycket ojämnt fördelade visar en ny rapport från FN-organet UN-Water. Fattiga människor som bor i informella bosättningar betalar ett mycket högre pris för vatten eftersom de saknar offentlig vattenförsörjning.

Över två miljarder människor bor i länder som drabbas av vattenbrist och fyra miljarder människor – nära två tredjedelar av världens befolkning – lider av extrem vattenbrist under minst en månad om året. Situationen kommer att förvärras när efterfrågan på vatten ökar och klimatförändringarna blir kännbara, enligt den nya rapporten.

Skillnaderna är stora när det gäller tillgången till vatten och sanitet. De som bor i informella bosättningar betalar ett mycket högre pris för vatten för att de saknar offentlig vattenförsörjning och måste förlita sig på försäljare med tankbilar.

De som bor i rikare områden i städerna får ofta tillgång till bättre service till en lägre kostnad.

Hållbar social och ekonomisk utveckling är beroende av att människor har tillgång till rent vatten och sanitet. FN-rapporten lyfter fram den centrala roll som vatten, sanitet och hygien spelar för länders utveckling.

Varje krona som investeras i rent vatten och sanitet ger i snitt en avkastning på minst fyra kronor i ökad produktivitet, enligt rapportförfattarna.

Vattenanvändningen har ökat med omkring 1 procent per år sedan 1980-talet. Den globala efterfrågan på vatten väntas öka i samma takt fram till 2050. Det motsvarar en ökad användning av vatten på 20 till 30 procent jämfört med i dag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga