Inrikes #16/2019

Total strejk i hamnarna utlyst

Hamnarbetarförbundet står kvar vid sitt krav om ett rent andraavtal med exakt samma textinnehåll som Transport. Foto: Julia Lindblom

Hamnarbetarförbundet tar ut samtliga medlemmar i strejk. Från och med midnatt den 6 mars råder total arbetsnedläggelse i hamnarna. Enligt hamnfacket är åtgärderna ett tvunget försvar mot arbetsköparnas storlockout som de kallar ”1930-talsmässig”.

Från och med midnatt den 6 mars, samma dag som arbetsköparnas storlockout startar, lägger samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet ned arbetet tillsvidare. Det meddelade förbundsledningen på en presskonferens på onsdagen.

– Vi är tvungna att ta till försvarsåtgärder för att skydda våra medlemmar. Mot arbetsgivarnas 1930-talsmetoder med svartlistning och lönesänkning finns inga andra möjligheter. Därför väljer vi att svara gemensamt och varsla om total strejk, säger Erik Helgesson förbundstyrelseledamot i hamnfacket.

På fredagen förra veckan meddelade arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar, en del av Transportföretagen, att de lägger ett nytt lockoutvarsel som ska vara i fem månader. Lockouten gäller ”för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar och blockad mot övertidsarbete samt inhyrning för övertidsarbete.”

– Vi kan inte längre acceptera Hamnarbetarförbundets agerande. Vi kommer inte tillåta Hamnarbetarförbundet att rasera den svenska modellen. Vi tvingas därför skicka ett tydligt och klart budskap till Hamnarbetarförbundets alla medlemmar; vi accepterar ett andrahandsavtal men inget mer, sade då Transportföretagens vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Enligt Hamnarbetarförbundet är effekten för förbundets medlemmar förödande, detta på grund av hur arbetet i hamnarna är upplagt. Schemalagda hamnarbetare arbetar långa skift på mellan 13 och 14 timmar schemalagt på 3,5 dag i veckan. Resterande 3,5 dagar är så kallade fridagar. Men när arbetsköparna lockoutar hamnarbetarna under fridagen, brinner upp till halva lönen inne.

– Med den logiken blir det att stora grupper får halverad lön, andra får mellan 20 och 30 procents lönesänkning, men jobbar ändå fulltid, säger Erik Helgesson.

Flera lokala arbetsköpare har hotat våra medlemmar att om de inte lämnar fackföreningen kommer de inte kunna försörja sig under den fem månader långa lockouten.
Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet

Men enligt förbundet slår även arbetsköparnas blockad av inhyrning hårt och innebär ”1930-talsmässig svartlistning”. Hamnarbetarförbundets tolkning av arbetsköparnas varsel innebär för inhyrda medlemmar att de endast kan hyras in dagtid på de 3,5 dagar då redan schemalagda medlemmar jobbar. Men då finns ju inte heller behovet.

– Det här är ett lågvattenmärke, det blir en effektiv svartlistning. Flera lokala arbetsköpare har hotat våra medlemmar att om de inte lämnar fackföreningen kommer de inte kunna försörja sig under den fem månader långa lockouten. Vi är tvungna att svara på ett sätt där vi solidariskt kan agera tillsammans och inte låta arbetsgivarna splittra oss, säger Erik Helgesson.

Hamnarbetarförbundet står kvar vid sitt krav om ett rent andraavtal med exakt samma textinnehåll som Transport och om ingen lösning träffas ser det ut att bli ett race mot botten av de respektive parternas stridskassor. Till Arbetaren har Transportföretagens Mattias Dahl tidigare sagt att de har tillgång till Svenskt Närlingslivs konfliktfond och de ekonomiska muskler det innebär. Han har också sagt att det krav på att få teckna lokala avtal som hamnfacket kräver ”går de aldrig med på.” Hamnarbetarförbundet har också en stridsfond som fyllts på sedan 1980-talets avtalstrejk. Den kommer nu att öppnas för att betala konfliktersättning till strejkande medlemmar. Men en konflikt kommer förstås bli dyr för det förhållandevis lilla förbundet.

– Det är bara att säga som det är: vår uthållighet är beroende av ekonomin. Tidigare generationer hamnarbetare har sparat ihop en ordentlig stridskassa, men vi är också jävligt tacksamma för alla bidrag vi hittills fått från enskilda och fackklubbar, även inom LO, säger Erik Helgesson.

När läget nu blir skarpt måste vi agera på ett annat sätt med strejkvakter som inte längre bara är symboliska.
Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet 

Men det finns även ytterligare planer på begäran om sympatiåtgärder från hamnfackets systerförbund runt om i världen om att blockera så kallat ”konfliktsmittat” gods och fartyg. Hittills har Transportmedlemmar uppmanats att jobba övertid med just sådant gods, något som Hamnarbetarförbundet hittills har låtit bero.

– När läget nu blir skarpt måste vi agera på ett annat sätt med strejkvakter som inte längre bara är symboliska. Men vi kommer också att lämna utrymme för oorganiserade att respektera stridsåtgärderna och därmed få ekonomiskt stöd, säger Erik Helgesson.

Hamnarbetarförbundet säger sig vara öppna för arbetsköpares begäran om dispens från strejken när det gäller samhällsviktig verksamhet.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp