Inrikes #15/2019

Allt fler tjänstemän stressade av jobbet

Betydligt fler kvinnor än män svarade att de upplever en ökad stress på jobbet, enligt Unionens enkät. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sju av tio tjänstemän i privat sektor känner sig stressade av jobbet. Det visar nya siffror från fackförbundet Unionen. En av fyra tillfrågade uppger att de sällan eller aldrig hinner återhämta sig från de stressiga perioderna.

Unionens senaste undersökning visar allt fler tjänstemän inom privat sektor känner sig stressade. En oroande utveckling enligt facket som förklarar att stress på sikt leder till både ohälsa och sjukdom.

Totalt svarade 2 483 personer på undersökningen som genomfördes av opinionsundersökningsföretaget Novus. Betydligt fler kvinnor än män svarade att de upplever en ökad stress det senaste året. Så många som en av fyra tillfrågade säger att de sällan eller aldrig hinner återhämta sig från de stressiga perioderna.

Arbetsgivare måste bli bättre på att prioritera en bra arbetsmiljö.
Martin Linder, förbundsordförande för Unionen

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, är bekymrad över den ökade stressnivån.

– Både företag och individen tjänar på en bra arbetsmiljö och att alla medarbetare håller sig friska. För att orka med ett intensivt jobb är det oerhört viktigt att få koppla bort jobbet och vara riktigt ledig. Arbetsgivare måste bli bättre på att prioritera en bra arbetsmiljö, säger Martin Linder i ett pressmeddelande.

Så sent som förra veckan kunde Arbetaren rapportera om att drygt fyra av tio tjänstemän upplever att de har svårt att släppa jobbet när de gått hem från dagen och att många därför väljer att både läsa och svara på jobbmejl efter schemalagd arbetstid.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga