Kultur #12/2019

Upprop mot biblioteksdöden

Sveriges författarförbund lanserar en namninsamling med rubriken ”Rädda biblioteken!”. Foto: Tomas Oneborg/TT

”För varje nedlagt bibliotek måste det öppnas minst ett nytt”, skriver företrädare för Sveriges författarförbund i en debattartikel i DN. Nu startar ett upprop för biblioteken som en reaktion på att en fjärdedel av landets folkbibliotek och filialer lagts ned sedan 1995.

Med hänvisning till den nya regeringen skriver Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund, tillsammans med bland andra Per Wirtén, Sigrid Combüchen och Sara Bergmark Elfgren på DN debatt att gapet mellan Bibliotekslagens intentioner och verkligheten växer.

”Både forskarna och bibliotekarierna vet att de nedåtgående spiralerna bäst bryts genom ökat utbud, generösare öppettider och kunnig personal. Men på de flesta platser går utvecklingen inte i den riktningen”, skriver de.

Att Skollagens krav på skolbibliotek inte efterlevs är ytterligare en fråga som lyfts. I dag har 77 kommuner inte ”ett vettigt skolbibliotek”, och 32 kommuner inte längre något bibliotek öppet efter arbetstid.

Debattörerna vill att staten satsar på ett digitalt nationalbibliotek och att kommunerna satsar på bibliotek och läsfrämjande. De protesterar också mot kommuner som väljer att privatisera biblioteken. ”Att privatisera biblioteken innebär en förskingring och avmodernisering i konflikt med Bibliotekslagens anda”, står det i artikeln.

En sista uppmaning går till allmänheten om att slå vakt om biblioteken för att försvara det öppna samhället. Författarförbundet lanserar samtidigt en namninsamling med rubriken ”Rädda biblioteken!”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga