Kultur #9/2019

Protester mot israeliskt Eurovisionvärdskap

Netta Barzilai vann fjolårets Eurovision song contest vilket gav Israel värdskapet för årets upplaga. Nu protesterar kända britter mot landets politik och vill se en bojkott. Foto: Armando Franca/TT

En rad kända kulturskapare i Storbritannien har gått ut i ett öppet brev och protesterar mot att Israel är värdland för årets Eurovisionfestival, med hänvisning till landets politik och kränkning av palestiniers rättigheter. Några av de som protesterar är kläddesignern Vivienne Westwood, musikern Peter Gabriel, arkitekten Peter Ahrends och författaren Sabrina Mahfouz.

51 kända brittiska artister och andra kulturutövare uppmanar public serviceföretaget BBC att ta avstånd från det israeliskt arrangerade Eurovision Song Contest i maj. Efter Netta Barzilais seger i Lissabon 2018 planeras årets tävling avgöras i Tel Aviv, men i i ett öppet brev i The Guardian skriver kulturpersonligheterna att ”Israels systematiska våld mot rättigheter för palestinier” gör Israel olämpligt för värdskapet.

Den nationella uttagningen sänds i Storbritannien den 8 februari i programmet You Decide, men ”för varje artist utrustad med ett samvete borde det vara en tvivelaktig ära att delta” skriver debattörerna och fortsätter: ”De och BBC borde inse att ’Du beslutar’ inte gäller palestinierna som inte kan besluta att avbryta Israels ockupation och leva utan apartheid.”

Vidare uppmanas BBC att uppfylla sin skyldighet att arbeta för yttrandefrihet genom att sätta press på arrangörerna att flytta tävlingen till ett land där brott mot den friheten inte pågår.

Bland undertecknarna finns många musiker och musikskapare men också arkitekter, regissörer, skådespelare och författare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga