Film #8/2019

Rått och gripande om FBI:s unga droghandlare

White Boy Rick (2018) är en filmatisering som baseras på en verklig historia om vad som uppges ha varit FBI:s yngste informatör. Foto: Scott Garfield/TT

Detroit på 1980-talet. Arbetarklasspappan Richard Wershe Sr handlar med vapen men drömmer om att öppna en videobutik. Han drömmer också om att hålla ihop resten av familjen. Hemma bor tonårssonen Rick Jr. och drogberoende dottern Dawn, deras mamma har gett sig av. [FILM] White Boy Rick Regi: Yann Demange I rollerna: Matthew McConaughey, Richie Merrit, Jennifer Jason […]

Detroit på 1980-talet. Arbetarklasspappan Richard Wershe Sr handlar med vapen men drömmer om att öppna en videobutik. Han drömmer också om att hålla ihop resten av familjen. Hemma bor tonårssonen Rick Jr. och drogberoende dottern Dawn, deras mamma har gett sig av.

[FILM] White Boy Rick
Regi: Yann Demange
I rollerna: Matthew McConaughey, Richie Merrit, Jennifer Jason Lee, Eddie Marsan m.fl.
Svensk biopremiär: 1 februari

I en av de första scenerna sätts tonen för filmen. I en upprörd scen som blottlägger ansträngda familjerelationer får vi se hur far och son kommer hem från vapenmässan och fadern med en AK 47:a i högsta hugg, högljutt jagar ut dotterns älskare på gatan precis när farmor och farfar i huset intill kommer hem. Rått, realistiskt och gripande, kan man sammanfatta det.

White Boy Rick (2018) är en filmatisering som baseras på en verklig historia om vad som uppges ha varit FBI:s yngste informatör. Om man i likhet med mig inte känner till fallet tidigare, får man gå på vad filmen berättar.

När handlingen tar sin början är Rick Jr. 14 år gammal. Han säljer vidare pappas lagligt inköpta vapen, inklusive de olagliga ”extratillbehören” som pappa fixat till i källaren. Han imponerar stort, och blir genast välkomnad som en i kretsen där han som den enda vita killen kommer att kallas ”White Boy Rick”. Under tiden har dock FBI och polisen fått upp ögonen för Rick Jr. och genom utpressning övertalas han bli deras informatör och tillika droghandlare.

White Boy Rick är en film som är kantad med skjutvapnen och drogförsäljning mot bakgrunden av ett fattigt och nedgånget bostadsområde. I kontrast till de slitna hemmiljöerna står festerna, där Rick Jr. så småningom pryder sig med lager av tunga guldkedjor som osökt får honom att likna en lockig renässansyngling.

Det här är dock ingen film som berättar för publiken ”hur dumt det är handla med droger och vapen”. Våldet är tillräckligt blodigt för att tala för sig själv här dessutom.

Det här är dock ingen film som berättar för publiken ”hur dumt det är handla med droger och vapen”. Våldet är tillräckligt blodigt för att tala för sig själv här dessutom. I stället är det berättelsen om en hur en ung, fattig kille i en korrupt stad först utnyttjas av FBI och polisen, för att sedan överges av dessa och dömas till livstids fängelsestraff för kokaininnehav.

Skådespelarinsatserna är övertygande. Bortsett från FBI och polisen, som alla spelas kyligt och cyniskt, är huvudpersonerna karaktärer som det är svårt att inte känna för, och när Ricks pappa talar om sina framtidsdrömmar (bara de lyckas med sina tillfälliga vapenaffärer), förmedlas man en ödesmättad och rörande känsla av hopplöshet. Vi vet ju i och för sig från början att det inte kommer sluta väl. Precis som i annan amerikansk film förstår regissören hur man spelar på känslor, och det är svårt att lämna biosalongen utan att ha blivit omskakad.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga