Inrikes #8/2019

Klimatprotest mot Vattenfalls utsläpp

Vattenfall driver sju koleldade kraftverk, sex i Tyskland och ett i Nederländerna. Foto: Jana Eriksson

Omkring 20 aktivister från klimatnätverket Extinction Rebellion blockerade under måndagsmorgonen ingången till Vattenfalls huvudkontor i Solna. Aktionen genomfördes i protest mot det statliga bolagets omfattande koleldning i Tyskland.

Det var vid åttatiden på måndagsmorgonen som aktivister samlades utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna strax norr om Stockholm. Tillsammans genomförde de en sittblockad för att uppmärksamma de anställda och andra förbipasserande om det statliga bolagets koldioxidutsläpp i Tyskland och Nederländerna. I länderna eldar Vattenfall med kol i sammanlagt sju kraftverk.

– Kraftverken släpper 16 miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvara ungefär en fjärdedel av Sveriges inhemska utsläpp. Detta i en tid när ledande klimatforskare uppmanar till en omedelbar utfasning av fossila bränslen, säger Samuel Jarrick från Extinction Rebellion.

Blockaden beskrivs som fredlig och efter en dryg timme lämnade aktivisterna platsen.

Extinction Rebellion har även tidigare genomfört blockader i Stockholm. Nätverket startades i Storbritannien under förra året och har snabbt kommit att bli en av de mest uppmärksammade globala klimat- och miljöorganisationerna med drygt 200 aktivistgrupper runt om i världen. I Sverige finns lokalgrupper ibland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro och på Gotland.

Nätverket menar själva att politikerna svikit folket och att det därför är varje medborgares plikt att göra uppror på fredlig väg för en snabb och kraftfull omställning av samhället.

Vi märker att det här är något som växer och att ungdomar har börjat protestera ute på gatorna världen över.

I mitten av april väntas de genomföra en aktionsvecka med protester i flera länder.

– Vi märker att det här är något som växer och att ungdomar har börjat protestera ute på gatorna världen över. Vi genomför ett fredligt uppror mot det system som inte förmår att lösa klimatkrisen, säger Samuel Jarrick.

Företrädare för Vattenfall säger till Dagens Nyheter att företaget inte har några kommentarer kring protesten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984