Inrikes #6/2019

Transdev vägrar betala skadestånd trots AD-dom

Transdev vill inte betala ut skadestånd till drygt 300 tågvärdar. Nu överväger Seko att gå tillbaka till AD för att få ut pengarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget Transdev som driver Öresundstågen dömdes i AD att ersätta drygt 300 tågvärdar för tre års obetald ob-ersättning. OB:n är nu utbetald, men skadeståndet vägrar de betala. Det var det bara två värdar som skulle ha, enligt bolaget.

Tågoperatören Transdev som driver Öresundstågen har betalat ut retroaktiv OB-ersättning till de drygt 300 tågvärdar som hittills förvägrats det. Men det skadestånd som Arbetsdomstolen dömde ut tänker de inte betala till fler än två. Sammanlagt rör det sig, enligt facket, om miljonbelopp.

– Det handlar om minst 1,5 miljoner, troligen upp emot 3,2 miljoner kronor som de inte vill betala ut, säger Lars Holmqvist, ordförande för Seko på Transdev Öresundståg till Sekotidningen.

Trots förhandlingar vägrade Transdev betala OB-ersättning till tågvärdarna så Seko stämde i höstas bolaget för kollektivavtalsbrott och vann. AD dömde ut ett skadestånd på 10 000 kronor per tågvärd. Men nu gör arbetsköparen tolkningen att skadeståndet enbart gällde de två tågvärdar som medverkade i stämningen. Facket å sin sida anser det uppenbart att domen innebar att samtliga drabbade hade rätt till skadeståndet. Seko har även krävt att eftersom bolaget bedömts bryta mot avtalet, borde även tågvärdarna på Krösatågen Nord ha rätt till retroaktiv OB-ersättning. Men bolaget och deras arbetsköparorganisation Almega sade blankt nej i de centrala förhandlingarna som avslutades förra veckan.

”Från Transdevs sida har vi inte möjlighet att kommentera innehållet eller argumenten från parterna i förhandlingen,  utan konstaterar att parterna inte nådde konsensus i frågan, och förhandlingen avslutades i oenighet,” skriver Anders Ekman, affärschef på Öresundståg i ett mejl till tidningen.

Seko överväger nu att ta fallet till Arbetsdomstolen en andra gång.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp