Utrikes #6/2019

Flyktingar befaras ha drunknat

Flyktvägen över medelhavet fortsätter att skörda offer. Förra året drunknade fler än 2200 flyktingar då de försökte ta sig över Medelhavet till Europa i ofta fallfärdiga och överfyllda båtar. Foto: Emilio Morenatti/TT

Omkring 170 personer befaras ha drunknat sedan två båtar kapsejsat på Medelhavet i helgen. Det rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Flyktvägen över Medelhavet fortsätter att skörda offer. Bara i helgen befaras runt 170 personer drunknat sedan två båtar kapsejsat på väg från Nordafrikas kust, rapporterar UNCHR.

Den första båten ska ha sjunkit någonstans i Alboránsjön kring den spanska ön Alborán i de västra delarna av Medelhavet. Enligt brittiska BBC ska 53 flyktingar befunnit sig ombord. Den andra olyckan ska, enligt UNHCR, ha skett utanför Libyens kust under fredagen och räddningsfartyg på plats söker fortfarande efter kroppar men hoppet att hitta överlevande är mycket litet.

Förra året drunknade fler än 2200 flyktingar då de försökte ta sig över Medelhavet till Europa i ofta fallfärdiga och överfyllda båtar. Människorättsorganisationer världen över har i flera år kritiserat EU för den hårda gränspolitiken och att medlemsländerna inte göra tillräckligt för att hjälpa människor som flyr via den ofta livsfarliga resan.

– Vi kan inte längre blunda för de höga siffrorna av antalet personer som drunknar på gränsen till Europa, sade FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett pressmeddelande i samband med helgens befarade drunkningsolyckor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp