Utrikes #5/2019

Växande oro bland Spaniens feminister

En kvinna håller upp en skylt med texten "ut med machismen från institutionerna" under en demonstration i tisdags i spanska Pamplona. Högerextrema partiet Vox ägnade en stor del av den regionala valrörelsen att slå ner på genomförda jämlikhetsreformer. Foto: Alvaro Barrientos/TT

Det högerextrema partiet Vox har beslutat sig för att stödja den nationalkonservativa koalitionsregeringen i den spanska regionen Andalusien. Ett beslut som skapat stor oro bland landets feminister.

Efter regionalvalet i december har radikalhögern flyttat fram sina positioner ordentligt i delar av Spanien. I landets mest folkrika region, Andalusien, tog exempelvis det högerextrema partiet Vox hem hela elva procent av rösterna när socialistpartiet förlorade makten efter flera årtionden av oavbrutet styre.

De vill se ett plötsligt stopp för framgångarna gällande kvinnors rättigheter.
Ana Maria Pérez del Campo, feministisk aktivist

Vox är ett utbrytarparti ur det högerkonservativa Partido Popular, som ägnade en stor del av valrörelsen åt att slå ner på de jämlikhetsreformer som genomförts de senaste åren. Nu har de beslutat sig för att stödja högerkoalitionen mellan PP och nationalistpartiet Ciudadanos. Enligt den spanska tidningen El Mundo ökar stödet för Vox även nationellt inför nästa års parlamentsval. Det är något som väckt både oro och ilska bland spanska feminister.

– De vill se ett plötsligt stopp för framgångarna gällande kvinnors rättigheter. Men vi kommer inte att backa ett enda steg, sade den spanska feministikonen Ana Maria Pérez del Campo under en presskonferens i anslutning till att Vox tillkännagav sitt stöd till koalitionsregeringen. 

Vox, som av politiska experter beskrivits som det mest högerextrema partiet i Spanien sedan Francodiktaturen upplöstes 1975, har enligt nyhetsbyrån AFP lagt fram en lista på flera förslag om bland annat strängare abortlagstiftning och minskat stöd till kvinnoorganisationer i utbyte mot att de stödjer den nyvalda högerkoalitionen i Andalusien.

Feministiska protester anordnades i veckan runt om i Spanien och många anser att Partido Popular och Ciudadanos nu klivit över en anständighetsgräns när de släppt fram Vox i det politiska finrummet. Sammanlagt har partiet 12 mandat i regionparlamentet. Enligt Utrikespolitiska institutet i Sverige är några av partiets förslag tuffare metoder mot Kataloniens självständighetsrörelse, kraftigt begränsad invandring samt skrotade lagar om jämställdhet som Vox menar att det diskriminerar män. Partiet vill även strypa samtliga bidrag till muslimska organisationer och utvisa 52 000 papperslösa som lever i Spanien.

Partiet leds av 42-årige Santiago Abascal som är barnbarn åt en tidigare borgmästare i provinsen Álva under de blodiga åren med Franco.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga