Staffan Westerbergs stillastående teater

Kultur
På Uppsala konstmuseum pågår fram till den 3 mars utställningen "Bilder". Här visas ett 60-tal målningar av regissören och skådespelaren Staffan Westerberg.
Foto: Uppsala Konstmuseum/Pär Fredin

Konstnären, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg (född 1934), känd inte minst för sin uppskattade barnteater under 1970-talet, är aktuell med utställningen Bilder som öppnar på lördag den 19 januari.

Bilder består av ett sextiotal målningar, som Westerberg kallar ”stillastående teater”. Hans målningar innehåller samma världar och tilltro till skapande och konst, som de mer kända teaterarbetena. På tillgängliga material som drivved och andra övergivna träplankor skildras personliga berättelser kopplade till både det privata livet och det professionella, med hänvisningar till arbetet med dramatiken.

[UTSTÄLLING] Bilder
Staffan Westerberg
19/1 – 3/3 2019
Studio 4, Uppsala konstmuseum

En retrospektiv utställning visades förra året på Eskilstuna konstmuseum i form av en rumslig installation som gestaltade hans mångsidiga konstnärskap.

Westerberg har varit verksam som regissör, manusförfattare och skådespelare vid bland annat Dramaten, Norrbottensteatern och Uppsala stadsteater, samt skrivit skönlitteratur.

I anslutning till utställningen ordnas också ett samtal som äger rum 2 mars, med titeln Huvaligen att man ids – om uppväxter, om Luleå, om drömmar om ett skapande liv, där Staffan Westerberg och författaren Katarina Kieri samtalar med Marianne Söderberg.