Inrikes #4/2019

Hård kritik mot historisk högersväng

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med riksdagens talman måndagen den 14 januari. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraternas överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna har beskrivits som en historisk högersväng. Oavsett hur den kommande regeringen kommer att se ut så tycks Socialdemokraterna ha gett med sig i en lång rad tidigare viktiga frågor.

Sänkta skatter, utvidgade RUT-avdrag, ändringar i LAS, språkkrav för medborgarskap och fri hyressättning vid nybyggnation. Det är bara några av de 73 punkter i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som slöts i slutet av förra veckan.

Det tycks viktigare ha en socialdemokratisk statsminister än något annat.
Anna Herdy, chefredaktör Flamman

Oavsett hur den kommande regeringen kommer att se ut tycks många bedömare överens om att Socialdemokraterna efter valet gjort en historisk högersväng.

– Det tycks viktigare ha en socialdemokratisk statsminister än något annat, det är så de ser på politik, säger Anna Herdy som är chefredaktör för den oberoende socialistiska tidningen Flamman till Arbetaren.

Hon kallar de 73 punkterna för en Macron-överenskommelse och menar att det är de marknadsliberala krafterna som nu tagit över partiet.

– Överenskommelsen är dålig på alla sätt och vis, inte minst med den kraftiga högersvängen inom socialförsäkringssystemet med bland annat förändrad a-kassa.

Enligt Anna Herdy kan mycket av den kommande socialdemokratiska politiken komma att avgöras på partiets kongress senare i vår. Det finns, trots högersvängen, fortfarande gräsrötter till vänster inom partiet som ilsknat till och är motståndare till flera av de förslag som godkänts i samarbete med de tidigare Allianspartierna Centern och Liberalerna.

– Frågan är ju om det här var det sista hugget i ryggen på de vänstersossar som fortfarande finns eller om de nu kommer att resa sig och bli fler, säger Anna Herdy.

Punkt 44 i Överenskommelsen: Reformera hyresmodellen
Bland annat ska fri hyressättning vid nybyggnation införas. Hyran inom dessa bestånd sätts efter en inledande period enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning.
Efter utredning beräknas lagstiftning vara på plats 1 juli 2021. 

En av de punkter som tycks reta rödgröna väljare är frågan om fri hyressättning vid nybyggnation. I en upprörd debattartikel skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder att förslaget riskerar att äventyra tryggheten för tre miljoner människor som bor i hyresrätt.

– Det här är väldigt dramatiska förslag och vi är väldigt oroliga för dess följder, säger Erik Elmgren som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Han kallar förslaget för verklighetsfrämmande och säger att det mycket väl kan vara början på en helt avreglerad hyresmarknad.

– Det här syftar till att minska hyresgästernas inflytande till förmån för fastighetsägarna och kommer att drabba väldigt många som inte kan flytta hemifrån eller som riskerar att få sina hyror kraftigt höjda. Går det igenom måste vi genast börja mobilisera våra medlemmar ute i landet, säger Erik Elmgren.

Det här syftar till att minska hyresgästernas inflytande till förmån för fastighetsägarna.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen

Under måndagseftermiddagen meddelade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att de vill förhandla med Socialdemokraterna om den kommande politiken.  Han sade att de hellre vill se Stefan Löfven som statsminister än Ulf Kristersson.

Efteråt uttalade sig talmannen och sade att han skjuter statsministeromröstningen till på fredag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984