Inrikes #1/2019

LKAB: ”Det går att hålla produktionsmålen”

”Vi vet att planerna gått att hålla för det har de gjort tidigare, tills ungefär för ett och ett halvt år sedan”, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg. Bild på entrén vid LKAB Malmberget. Foto: Julia Lindblom

LKAB ska lägga ut delar av Malmbergsgruvan på entreprenad. Fack och personal protesterar både mot planerna och rådande villkor. De anställda är oroliga för uppsägningar och i ett öppet brev anklagas ledningen för att medvetet dumpa villkoren. Men LKAB:s informationschef tillbakavisar kritiken.

I ett öppet brev anklagas LKAB:s ledning för att medvetet ha satt upp orimliga produktionsmål och dumpat villkoren i Malmbergsgruvan för att underlätta outsourcning. Det är en fråga som bolagets informationsansvarig, Anders Lindberg, ogärna svarar på. Han hänvisar till att det just nu pågår centrala förhandlingar mellan bolaget och IF Metall.

– Då är du inne på detaljer som ska föras i förhandlingar mellan parterna, säger han.

Ni förhandlar alltså om frågan om det är ett medvetet agerande eller ej?

Nej. Påståendet stämmer självfallet inte. Att produktionsplanen inte kunnat följas beror på omständigheter LKAB inte kunnat rå över, säger Anders Lindberg.

Anders Lindberg.
Anders Lindberg. Foto: LKAB

I ett öppet brev till ledningen frågar sig de anställda om det inte är ledningen som ska omplaceras när de inte lyckas uppnå de mål de själva satt. Enligt Anders Lindberg är det också en detaljfråga som ska tas med den fackliga motparten. Men han tillägger att bolagets produktionsmål inte varit orealistiska.

– Vi vet att planerna gått att hålla för det har de gjort tidigare, tills ungefär för ett och ett halvt år sedan.

Det är inte så att målen höjts sedan dess?

– Jag vet inte exakt hur de utvecklats om de har gått upp eller ned. Det är sådana detaljer vi inte går in på och som vi kopplar till pågående förhandlingar.

Både fack och författarna till det öppna brevet gör bedömningen att målen inte kan nås utan att tumma på säkerheten.

– Det är faktiskt precis tvärtom. Att utföra arbetet säkert är ett måste för att uppnå produktionsmålen, det gäller oavsett om det utförs av våra anställda eller en entreprenör, säger han.

Kritiken mot att arbetsvillkoren redan nu är hälsofarliga håller inte bolaget med om, enligt informationschefen.

– Vi delar inte den synen på arbetsförhållandena, säger Anders Lindberg.

Tvärt emot facket och personalens uppfattning anser han att bolaget fört en intensiv dialog med både medarbetare och fackliga företrädare och att bolaget försökt hitta andra lösningar, men att det inte funnits några. Personalens oro över att bli av med jobben är enligt honom obefogad.

– Alla får jobba kvar, det har vi varit jättetydliga med hela tiden. Det sker omplaceringar i hela bolaget, säger han.

Så det gäller inte bara fast anställda utan även de regelbundet anlitade vikarierna?

– Exakt hur det ser ut för dem vet jag inte. Är man vikarie har man ju inte heller en fast anställning. De som har tillsvidareanställning kommer att fortsätta att ha en tillsvidareanställning på LKAB, säger Anders Lindberg.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga