Utställning #94/2018

Fria broderier inifrån

Annika Malmqvists verk ”Kosmisk ko”. Foto: Pressbild

På galleri Candyland visas broderier av Annika Malmqvist under några veckor i december. ”Under mer än hälften av mitt liv befann jag mig i ett tillstånd av psykos som jag inte kunde bryta mig ur förrän i 40-årsåldern och då med god terapeutisk hjälp. Språket blev sedan mer laddat för mig än jag kunde stå […]

På galleri Candyland visas broderier av Annika Malmqvist under några veckor i december.

”Under mer än hälften av mitt liv befann jag mig i ett tillstånd av psykos som jag inte kunde bryta mig ur förrän i 40-årsåldern och då med god terapeutisk hjälp. Språket blev sedan mer laddat för mig än jag kunde stå ut med. Jag började i stället använda händerna.”

[UTSTÄLLNING] ”Att inte”
Konstnär: Annika Malmqvist
30/11-16/12
Candyland i Stockholm

Annika Malmqvist är utbildad vid Broderiakademin och ägnar sig åt fritt broderi, genom vilket hon låtit händerna berätta hur hon ser på världen omkring henne. Hon vänder sig bort från språk och ”duktighet”, och undersöker om broderiet kan bli befriande.

Som alltid med hantverk, är det fascinerande att se. Det är lätt att fastna i detaljer som de skickligt utfärdade små, små stygnen i mängder med finaste sytråd.

Dessa ser framförallt ut att finnas på de verk som är mindre i storlek och uppskattningsvis mäter runt decimetern i omfång. Verken hänger tillsammans och löper som en mosaikartad bård längs med väggarna. Samtidigt inbjuder varje verk att titta på i sin egen helhet.

Jag befinner mig på Candyland under den första utställningshelgen och får höra Malmqvist berätta om sina broderier för en köpare som är där och väljer ut flera verk till en offentlig miljö.

Ibland avsätts ett visst procentanslag för inköp av konst vid sjukhus, och Malmqvists verk redan finns utställda på en vårdavdelning på Södersjukhuset. Där är broderierna inglasade av säkerhetsskäl och även för att skydda textilierna som blir ömtåliga med tiden.

Jag lyssnar på när Annika Malmqvist berättar om verket ”Kosmisk ko”, hon visar symboler som hon broderat in och berättar vad de föreställer. I övre högra delen av verket har Malmqvist broderat sädeskärvar, en bild som liksom broderiet förekommer över hela världen.

Besöker man galleriet under helgerna då utställningen pågår, visas dokumentärfilmen ”Där satt ju dårarna” av Mattias Welander Löfgren. Filmen tar upp det nu nedlagda mentalsjukhuset Sankt Görans sjukhus i Lund. Bland de medverkande i filmen är Annika Malmqvist som var där som patient under 1960- och 70-talen. Det ska även tillkomma en podcast med Annika Malmqvist att lyssna till.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga