Intervjun #93/2018

”Det går att förutse förändringar”

”När företag som Deliveroo vill genomföra en förändring av villkor på en plats har det redan skett någon annanstans”, säger Sarah Kim från plattformen Transnational Social Strike. Bild från demonstration i Berlin sommaren 2017 med två stopp - Deliveroo och Foodoras kontor. Foto: FAU Berlin

Plattformen Transnational Social Strike vill samla utsatta arbetare över gränserna. På en konferens i Stockholm i slutet av november deltog fackligt aktiva, arbetarkollektiv och autonoma grupper från olika delar av Europa och Asien. Arbetaren ställde några frågor till arrangörerna.

Sarah Kim och Steven Cuzner var två av dem som arrangerade konferensen om transnationell organisering, det vill säga organisering över landsgränserna. De berättar att deltagarna kom från olika europeiska länder samt Asien.

Vad är Transnational Social Strike?

– Transnational Social Strike är ett försök att samarbeta inom arbetarklassen genom strejk över olika gränser, säger Steven Cuzner.

Han berättar att ett mål för mötet var att kartlägga de förändringar inom logistiken som påverkar kontakten mellan arbetare.

– Dessa förändringar har skadat möjligheterna att göra kollektivt motstånd, men samtidigt öppnat nya transnationella samarbetsmöjligheter.

Sarah Kim säger att då villkor som löner och levnadskostnader skiljer sig i olika länder så har den fackliga samverkan handlat om att påverka gemensamma förhållanden som tempo, hälsa och så kallade targets – krav på arbetsmål inom företaget.

– Ett exempel är den strejk som utfördes på Amazon på Black Friday, säger Sarah Kim och fortsätter:

– Runt om i Europa lade företagets lagerarbetare ned arbetet och utförde en koordinerad strejk för bättre arbetsvillkor.

Hur kan kopplingen se ut mellan exempelvis en varuplockare i ett land och en lastbilschaufför från ett annat land?

– Dels så kan företaget de arbetar för ägas av samma personer. Då är sättet de arbetar på organiserat och strukturerat utifrån samma ideologi, säger Steven Cuzner, och fortsätter:

– Varan som varuplockaren plockar upp och sorterar kommer någonstans ifrån – till exempel via lastbil, men den kan också komma in via hamnar. Alla personer som rör varan från produktion till kund befinner sig i samma kedja. I en sådan verklighet är arbetarna beroende av varandra för att nå långsiktiga förändringar.

Arrangörerna av mötet ser både möjligheter för och behov av fortsatt organisering över gränserna.

– Även den organisering av cykelbud som nu sker i Sverige är ett typexempel på fungerande transnationell organisering. När företag som Deliveroo vill genomföra en förändring av villkor på en plats har det redan skett någon annanstans. Via erfarenhetsutbyte går det att förutse vad förändringen kommer att leda till här. På så sätt kan man ligga ett steg före den lokala arbetsgivaren, säger Sarah Kim.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga