Inrikes #93/2018

1,4 miljoner lider av arbetsrelaterade besvär

Arbetsmiljöverkets nya rapport bygger på en intervjuundersökning gjord bland 12 000 anställda runt om i landet. Foto: Jessica Gow/TT

1,4 miljoner svenskar lider av besvär till följd av arbetet. Värst drabbade är de mellan 30 och 49 år, och fler kvinnor än män har besvär som värk och ångest. Det visar en ny undersökning som i veckan släpptes av Arbetsmiljöverket.

Nästan en tredjedel av Sveriges fem miljoner sysselsatta har haft besvär till följd av sitt arbete de senaste 12 månaderna.

Det visar undersökningen Arbetsorsakade besvär som belyser hälsoproblem kopplade till jobbet. Uppgifterna bygger på 12 000 intervjuer med anställda runt om i landet och är framtagna av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Fler kvinnor än män drabbas av besvär och hela 65 procent av de sysselsatta med arbetsrelaterade besvär, oavsett kön, lider av fysisk smärta och värk på grund av arbetet.

Det här är tydliga symptom på en djupt odemokratisk arbetsmarknad.
Erik Bonk, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna

Mest utsatta, enligt undersökningen, är åldersgruppen 30 till 49 år där problem som ångest, koncentrations- och sömnstörningar är vanliga. Orsaken är ofta hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar eller otydliga krav från arbetsköparen.

– Ju svagare fack, desto sämre arbetsmiljö, säger SAC Syndikalisternas generalsekreterare Erik Bonk.

Han menar att Sverige behöver ny fri fackföreningsrörelse.

– Det här är tydliga symptom på en djupt odemokratisk arbetsmarknad. Vad vi ser är resultatet av de stora fackförbundens förfall. Med sina hierarkiska styrelseskick har de helt och hållet tappat kontakten med sina medlemmar. Facket ska vara de anställda på en arbetsplats som organiserar sig för att ta tillvara sina gemensamma intressen, säger Erik Bonk.

Arbetsmiljöverket har även tittat på sjukfrånvaron i olika yrkesgrupper. Där visar det sig att män med höga inkomster har markant mindre frånvaro jämfört med män i låg- och medelinkomstyrken.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga