Inrikes #89/2018

LKAB nekade arbetare ledigt för fackmöte

"Det har aldrig hänt förr men nu helt plötsligt skulle det vara ett problem", kommenterar Tomas Larsson, ordförande för Gruvfyran, trasslet med ledighet. Foto: Julia Lindblom

LKAB beviljade inte arbetarna på eftermiddagsskiftet ledigt för att gå på Gruvfyrans extrainkallade medlemsmöte, trots att företaget ville ha in synpunkter från facket med kort varsel. Mötet hölls med anledning av chockbeskedet att företaget vill lägga ut delar av gruvverksamheten på entreprenad.

Som Arbetaren kunde rapportera i slutet av förra veckan vill LKAB lägga ut delar av verksamheten vid Malmbergsgruvan på entreprenad. Förslaget berör 47 tjänster och fick facket att se rött. Därför kallade Gruvfyran sina medlemmar till ett extrainsatt medlemsmöte för att diskutera frågan.

LKAB ville ha in fackets eget förslag på hur frågan ska lösas senast onsdagen den 14 november. Men ledningen beviljade inte ledighet till det extrainsatta medlemötet, något som mer eller mindre varit praxis tidigare.

– Det har aldrig hänt förr men nu helt plötsligt skulle det vara ett problem, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson.

Arbetaren har utan framgång sökt Malmbergets gruvchef Elias Engman. I en skriftlig kommentar till tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD, säger Elias Engman att orsaken till att inte bevilja ledighet var att ansökningarna kom med så kort varsel.

Hur ska våra medlemmar kunna ta ledigt innan de vet om att det ska bli något möte.
Tomas Larsson, ordförande för Gruvfyran

Ett svepskäl menar facket.

– Det var ju som sagt extrainkallat och hur ska våra medlemmar kunna ta ledigt innan de vet om att det ska bli något möte, säger Tomas Larsson.

Sammanlagt deltog omkring 200 personer i mötet men ett tjugotal representanter som jobbade under eftermiddagsskiftet fick inte möjlighet att delta.

I onsdags lämnade facket sina synpunkter och förslag till ledningen på LKAB. Tomas Larsson vill inte ge några detaljer innan förhandlingarna påbörjats, men berättar att facket vill att LKAB ska fortsätta driva verksamheten i egen regi.

Enligt LKAB behöver delar av verksamheten läggas ut på entreprenad för att företaget ska kunna leva upp till kundernas förväntningar och för att säkra framtiden för Malmberget.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga