Inrikes #86/2018

Vräkta nyanlända tvingas sova ute

De vräkta från Bredkilsbacken i Solna som haft svårt att hitta nya bostäder bor nu i tält på platsen. Foto: Privat

Ett femtontal nyanlända har vräkts från sina bostäder i Solna norr om Stockholm. Nu tvingas de bo i tält utanför sina tidigare bostäder. Det sker efter att deras tvååriga hyreskontrakt gått ut och kommunen bestämt sig för att inte bistå med lägenheter längre.

I månadsskiftet mellan oktober och november gick de tvååriga hyreskontrakten ut för ett femtontal nyanlända på Bredkilsbacken i Solna. I helgen vräktes de boende.

Inom kort väntas ytterligare ett trettiotal personer bli hemlösa när deras så kallade sociala kontrakt löper ut. De som inte hittar bostad på egen hand sover nu i tält, samtidigt som vintern närmar sig.

– Det är väldigt svårt och tufft. Kaos faktiskt, och vi är jätteoroliga för vad som kommer att hända.

Det säger Rami, som precis slagit upp sitt tält strax utanför bostaden han tvingats att lämna. Han är nyanländ och håller på att avsluta sin utbildning till undersköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset. Nu har han alltså ingen bostad. Ett problem han delar med många andra personer från främst Syrien och Eritrea som placerats i Solna.

De har hamnat i kläm av den så kallade bosättningslagen, tillsammans med drygt 260 andra nyanlända personer som placerades i kommunen 2016. Då blev de erbjudna så kallade sociala kontrakt i ett antal modulbostäder.

Jag betalar skatt och har gjort allt jag kan för att komma in i samhället, men nu har jag ingen bostad.
Rami, en av de som vräkts från Bredkilsbacken

Nu när kontrakten löper ut hamnar de som inte lyckats ordna egen bostad på gatan, då Solna stad menar att deras ansvar upphör i och med vräkningarna.

– Vi vet inte var vi ska ta vägen. Jag studerar och arbetar samtidigt på ett äldreboende i Bromma. Jag betalar skatt och har gjort allt jag kan för att komma in i samhället, men nu har jag ingen bostad. Det är jättesvårt, säger Rami till Arbetaren.

Enligt Solna stad behövs de tillfälliga modulbostäderna för andra nyanlända. Så sent som i våras beslutade Förvaltningsrätten att en kommun har rätt att säga upp hyreskontrakten efter den nyanländes så kallade etableringsfas på två år.

Miljöpartiet i grannkommunen Lidingö har dock överklagat beslutet till Kammarrätten, som kommer att ta upp frågan.

Rasmus Sandsten som är pressansvarig i Solna stad säger till Dagens Nyheter att de vräkta nu kommer att få besök av representanter för kommunens allmännyttiga bostadsstiftelse Signalisten för att få fortsatt hjälp med bostadssökande. Han säger också att de drabbade är välkomna att söka hjälp hos socialförvaltningen för att få fortsatt assistans i att söka bostad.

Rami säger samtidigt till Arbetaren att de inte fått några formella svar från kommunen vad de nu ska ta sig till.

Vintern närmar sig och därmed kylan. Inom kort väntas ytterligare ett trettiotal personer, varav minst två barnfamiljer, slängas ut från sina nuvarande boenden.

Beslutsfattarna hävdar att det enligt lagen inte är tillåtet att tälta på detaljplanerat område och polisen väntas riva de uppställda tälten, något som ökat stressen och oron ytterligare för de drabbade.

– Det gör att vi knappt vågar lämna våra tält, och då blir det så klart mycket svårare att sköta jobb och utbildning, säger Rami.

Polisen har meddelat att tälten utanför Bredkilsbacken kommer att rivas då det råder campingförbud på platsen. Solna stad har också agerat för att de som bor i tälten ska lämna platsen. Detta genom en så kallad avhysningsbegäran.

Rasmus Sandsten på Solna stad säger i en intervju med Aftonbladet att han har förståelse för den jobbiga situationen de vräkta befinner sig i och tillägger samtidigt att det är politiska beslut som ligger till grund för detta.

Fotnot: Rami vill medverka utan sitt efternamn.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga