Utrikes #84/2018

Stor miljöaktion mot brunkolsgruva i Tyskland

Runt 6 500 miljöaktivister kom i helgen till Hambachgruvan i Tyskland för att blockera det tågspår som används mellan gruvan och brunkolskraftverket. Foto: Kristoffer Schwetje Photography/CC

Under helgen åkte runt 6 500 miljöaktivister till Hambachgruvan i tyska Rehnområdet för att delta i den största Ende Gelände-aktionen någonsin.

– För att ha en chans att nå Parisavtalets gräns på två graders uppvärmning måste nästan alla existerande reserver av kol, olja och naturgas stanna i marken, säger Sigrid Persson som deltog i helgens aktion.

Ende Gelände har sedan 2015 mobiliserat en civilolydnadskampanj mot brunkolsgruvor i Tyskland. Årets aktion riktades mot den öppna gruvan i Hambach som ägs av energibolaget RWE.

Målet med aktionen var att stoppa produktionen genom att blockera det tågspår som används mellan gruvan och brunkolskraftverket.

– Drygt hälften av aktivisterna nådde fram till spåren och resten blev stoppade av polis längst vägen. I slutändan lyckades vi dock stoppa produktionen i över ett dygn, säger Sigrid Persson.

Gruvdriften är placerad i ett urskogsområde där endast en liten del av den ursprungliga skogen kvarstår. Nu hotas ytterligare delar av skogen av avverkning i samband med gruvans expandering.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga