Inrikes #84/2018

Erbjuds anställning – för 6 000 mindre per månad

De timanställda vid Pågatågen i Skåne erbjuds nu fasta tjänster på heltid för 6 000 kronor mindre i månaden – något som får facket att rasa. Nu uppmanas de som erbjuds anställning att tacka nej, då Seko menar att det nuvarande kollektivavtalet ska fortsätta att gälla.

Arbetaren kunde i september rapportera om hur det brittiska transportföretaget Arriva, som sköter driften av Pågatågen i Skåne, bestämt sig för att döpa om befintliga tjänster från tågvärdar till kundvärdar. Fackförbundet Seko drev linjen att det handlade om villkorsdumpning, eftersom lönerna samtidigt skulle sänkas.

Nu har flera timanställda erbjudits fasta tjänster – men med 6 000 kronor mindre i månaden än med nuvarande avtal.

– Vi menar att det är förbjudet att ingå avtal som strider mot det gällande kollektivavtalet, och som har helt andra lönenivåer. Vi kommer att tvista om varje sådant kontrakt mellan enskilda och företaget, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko, till Sekotidnigen.

Vi kommer att tvista om varje sådant kontrakt mellan enskilda och företaget.

Thomas Gorin, ombudsman, Seko

När Arbetaren pratade med Thomas Gorin i slutet av september var han upprörd över Arbetsköparens planer och sade att facket inte hade någon som helst intention att acceptera villkorsdumpning.

De nya anställningsformerna och lönerna är tänkta att gälla från och med den 1 december, då Arriva Sverige tar över verksamheten från moderbolaget Arriva Tåg. Seko i sin tur menar att det nuvarande kollektivavtalet ska fortsätta att gälla och att de anställda ska gå över med nuvarande villkor.

Den lokala Sekoklubben på Pågatågen har gått ut med en rekommendation till sina medlemmar att inte skriva på något nytt avtal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp