Strejkrätten i fokus på syndikalistisk kongress

I går, torsdag, inledde Sveriges Arbetares Centralorganisation sin kongress, den 32:a i ordningen sedan fackfederationens grundande 1910. Ombud från lokala samorganisationer i hela landet, från Arvidsjaur till Malmö, är nu på plats i Gävle för att fatta beslut om SAC Syndikalisternas framtid. Detta år har kongressen parollen ”Försvara strejkrätten”.

Inrikes
SAC Syndikalisterna bildades 1910. I år hålls organisationens 32:a kongress.
Foto: Julia Lindblom

Stämningen är upprymd i Musikhuset i Gävle. Tre år har gått sedan den senaste kongressen och LS-ombud, fackliga representanter från lokala samorganisationer, från hela Sverige har samlats för att under fyra dagar diskutera och ta beslut om SAC Syndikalisternas framtid.

Marcia Escobar.
Foto: Julia Lindblom

Marcia Escobar är med i Trestad LS och arbetar till vardags som timanställt vårdbiträde i Uddevalla. Hon har höga förhoppningar på årets kongress.

– Det här är min första kongress. Jag ser fram emot att träffa medlemmar från hela landet och lära mig av andras verksamhet. Framför allt hoppas jag att vi som fackförening ska få kraft att fortsätta kämpa på arbetsplatserna, säger hon till Arbetaren.

En diskussion som kommer att stå i fokus under kongressen är den om strejkrätten. Blir lagförslaget om att inskränka strejkrätten verklighet kommer det att få långtgående konsekvenser för fristående fack som SAC.

Frederick Batzler, facklig samordnare för SAC, understryker stundens allvar.

– Vi måste förstå vilka konsekvenser detta innebär för oss som radikal alternativ facklig rörelse, men också analysera vilka strategiska vägar det finns framåt. Hur vi väljer att förhålla oss till de här förändringarna kommer att bli avgörande för vår framtid, säger han.

Det är viktigt för en feministisk fackförening att omsätta teori i praktiken.
Vanja Renberg, medlem i Stockholm LS

Under helgen ska ombuden ta ställning till närmare 30 motioner. En av dessa handlar om att SAC Syndikalisterna ska stötta lokala feministiska kommittéer och verka för att tillsätta en anställd samordnare för feministiska frågor.

Vanja Renberg är medlem i Stockholm LS som tagit fram motionen.

Vanja Renberg.
Foto: Julia Lindblom

– Det är viktigt för en feministisk fackförening att omsätta teori i praktiken. Feminism genomsyrar inte automatiskt vår verksamhet utan är någonting vi aktivt måste jobba med, säger hon.

Hon lyfter fram som exempel kvinnostrejken som SAC genomför varje år den 8:e mars.

– Det skulle vara bra om vi hade en samordnare inför nästa år, som kan ha överblick och tid att prioritera förberedelserna inför strejken.

På kongressen närvarar också fackföreningar från Tyskland, Frankrike och Spanien samt Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF.

Utöver motioner om SAC:s stadgar, framtid och riktlinjer, kommer kongressen också att välja den nya centralkommittén och en ny generalsekreterare. I SAC finns regeln att förtroendevalda endast får sitta på sina poster max sex år i följd.

Erik Bonk, som kandiderar till generalsekreterare, är optimistisk inför kongressen. Han menar att risken för en inskränkning av strejkrätten skapat ett trängande behov för samarbete inom vänstern.

– Jag hoppas att också vi i SAC Syndikalisterna är beredda på samarbete, både mellan våra egna LS och mellan oss och andra organisationer. Jag hoppas att detta också visar sig i kongressbesluten.