Inrikes #75/2018

Rekordstort åtal kring hets mot folkgrupp

Under rättegången i Örebro tingsrätt kommer över 100 åtalspunkter som rör hets mot folkgrupp att gås igenom. Foto: Filip Erlind/TT

På torsdagen inleddes rättegången kring det mest omfattande åtalet om hets mot folkgrupp i svensk historia. Den åtalade är före detta ansvarig utgivare på propagandasajten Nordfront som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, står bakom.

Rättegången, som hålls i Örebro tingsrätt, rör det största åtalet kring hets mot folkgrupp i svensk rättshistoria. Åtalad är den tidigare ansvarige utgivaren för Nordiska Motståndsrörelsens sajt Nordfront, 32-årige Emanuel Lärkestål.

Över 100 åtalspunkter kommer att gås igenom. Bakom anmälningarna ligger organisationen Juridikfronten som granskat Nordiska Motståndsrörelsens hemsida det senaste året. Majoriteten av artiklarna som anmälts rör hyllningar till Adolf Hitler och hets och hot mot judar och homosexuella.

Emanuel Lärkestål själv nekar till anklagelserna. Skulle han dömas innebär det att samtliga fyra ansvariga utgivare som den nazistiska sajten haft genom åren dömts för hets mot folkgrupp. Sedan tidigare är bland annat Fredrik Vejdeland, Martin Saxlind och Emil Hagberg dömda för hets mot folkgrupp sedan de haft ansvaret för vad som skrivs på sidan.

Emanuel Lärkestål är tidigare dömd för brott mot knivlagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.