Inrikes #72/2018

Stort ras för S i BB-nedläggningens Sollefteå

I Sollefteå, där Socialdemokraterna länge dominerat politiken, gick partiet från 47,8 till 13,8 procent i valet. Nedläggningen av förlossningsvården på Sollefteå sjukhus (bilden) tros ha spelat en central roll för partiets dåliga resultat. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Socialdemokraterna rasade rejält i Sollefteå, där nedläggningen av förlossningsvården var en av valets viktigaste frågor. Men fortfarande är det oklart vilka som kommer att styra regionen – och oavsett tycks stora utmaningar vänta för de som tar över.

Med ett tapp på drygt 30 procentenheter ser Socialdemokraterna i Sollefteå ut att vara den stora förloraren efter valet. Nedläggningen av BB och nedmonteringarna av sjukvården i Västernorrlands inland var en het fråga som präglat debatten i regionen det senaste året.

Samtidigt gick Sjukvårdspartiet framåt och ser i skrivande stund ut att få åtta mandat i Region Västernorrland. Men om de lyckas öppna de många stängda vårdavdelningarna återstår att se.

– Det är ju fortfarande oklart vad som kommer att hända och bedömningen i dagsläget är att frågan inte ligger i våra händer. Men vi har räckt ut handen för alla tänkbara samarbeten, säger Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet Västernorrland, till Arbetaren.

Landstings- och regionrösterna räknas sist och det färdiga valresultatet för Region Västernorrland väntas bli klart först i slutet av veckan. Men allt tyder på att Socialdemokraterna gjort ett katastrofval och att Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet gått kraftigt framåt.

I Sollefteå, där Socialdemokraterna länge dominerat politiken, gick partiet från 47,8 till 13,8 procent. Sjukvårdspartiet fick 33 procent av rösterna medan Vänsterpartiet ökade från 20 till drygt 26 procent. Men sett över hela länet är dock Socialedmokraterna fortfarande störst, enligt det preliminära valresultatet.

Enligt Sveriges Radio ska Vänsterpartiet i regionen ha flaggat för ett samarbete med Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna för att på så vis återupprätta bland annat förlossningsavdelningen.

– Jag vill vänta med att uttala mig innan alla röster är räknade, men vi är som sagt öppna för samarbete åt alla håll, säger Mattias Rösberg från Sjukvårdspartiet.

Det handlar om möjligheten att kunna bli omhändertagen i hela regionen.

Mattias Rösberg, ordförande, Sjukvårdspartiet Västernorrland

Han menar att BB-frågan varit en viktig del för Sjukvårdspartiets framgångar i just Sollefteå men att framgångarna avtagit ju längre från det neddragningsdrabbade sjukhuset väljarna befinner sig.

– Samtidigt är frågan om sjukvården mycket större än förlossningsavdelningen. Det handlar om möjligheten att kunna bli omhändertagen i hela regionen. Akut kirurgi och ortopedi. Vi kommer att fortsätta kämpa för tre fullvärdiga akutsjukhus i Västernorrland där Sollefteå sjukhus ingår.

Sedan förlossningsavdelningen stängde i januari 2017 har missnöjet varit stort. Kvinnor som hänvisats till sjukhusen i Örnsköldsvik eller Sundsvall har tvingats föda efter vägarna, något som orsakat omfattande protester i det traditionellt starka socialdemokratiska fästet. Ockupationen av entrén till sjukhuset pågår fortfarande och många invånare känner sig överkörda av politikerna.

Men om och hur situationen kommer att förändras med ett eventuellt nytt styre är fortfarande oklart.

Det enda som tycks säkert är att situationen är svår.

– Det handlar om ett stort län med stora avstånd och en krympande befolkning så grundproblemen är desamma oavsett vilka som partier som kommer att styra, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, till Arbetaren.

Samtidigt framhåller han att det rent organisatoriskt skulle kunna gå att prova andra vägar för att komma till rätta med problemen i regionen.

– Det går säkert att hitta andra sätt med effektivare lösningar. Grunden är ju det att det saknas pengar, säger Simon Matti.

Befolkningen har ju sett hur vårdcentraler stängs och flyttas och till slut så når många en punkt där de går över till ett annat parti

Simon Matti, professor i statsvetenskap, Luleå tekniska universitet

Han tror att mycket av Socialdemokraternas ras i just Sollefteå beror på den infekterade vårdfrågan.

– Befolkningen har ju sett hur vårdcentraler stängs och flyttas och till slut så når många en punkt där de går över till ett annat parti. Och just sjukvårdspartierna bildades ju för att jobba för en decentraliserad och tillgänglig vård, så de har stor trovärdighet i de här frågorna hos många väljare.

Mattias Rösberg i Sjukvårdspartiet Västernorrland väntar fortfarande på det exakta valresultatet som troligen dröjer ytterligare några dagar. Innan dess har han svårt att uttala sig om eventuella samarbeten.

– Det är ju många väljare som kommer fram och undrar vad som händer men jag kan egentligen inte ge några andra svar än det jag säger till dig. Att vi är öppna för samarbeten men att det just nu inte är vi som håller i rodret.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga