Inrikes #72/2018

NCC:s underbolag ska ha fuskat med lönerna

Över tre miljoner kronor i löner har förblivit outbetalda. NCC ska enligt SVT ha medgett att de brustit i sina rutiner och sagt att de nu ska åtgärda missförhållandena. Foto: Pontus Lundahl/TT

Byggjätten NCC:s eget bemanningsföretag ska ha struntat i att betala rätt löner till ett femtiotal polska byggnadsarbetare i Skåne. Sammanlagt handlar det om summor på över tre miljoner kronor som inte betalats ut.

Ackordöverskott och helglöner är exempel på pengar som inte betalats ut av NCC Montage, ett bemanningsbolag ägt av byggjätten NCC. Pengarna, 3,3 miljoner kronor, har inte betalats ut. De drabbade är 50 polska byggnadsarbetare som jobbat för företaget i Skåne, rapporterar SVT.

Enligt tidningen Byggnadsarbetaren följer inte NCC Montage svenska kollektivavtal.

– Lönedumpning har skett både systematiskt och medvetet. Vi talar om NCC, ett stort bolag med hög svansföring som säger att de följer alla regler och avtal. Det gör det ännu värre. Så här ska det inte gå till, säger Johan Dahlberg som är ombudsman på Byggnads i Skåne till Byggnadsarbetaren.

NCC ska enligt SVT ha medgett att de brustit i sina rutiner och sagt att de nu ska åtgärda missförhållandena.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga