Utrikes #67/2018

USA:s fångar i storstrejk mot omänskliga villkor

Fångar som sitter på "death row" på San Quentin-fängelset i Kalifornien i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas. Fångar i 17 delstater deltar nu i den tre veckor långa strejken mot slavvillkoren på USA:s anstalter. Foto: Eric Risberg/TT

En landsomfattande protest i USA:s fängelser är nu inne på sin andra vecka. Fångarna kräver bland annat ett stopp på det slavarbete de tvingas till, mer resurser till rehabilitering och att slippa bli fråntagna sin rösträtt. Strejken är tänkt att pågå fram till den 9 september och kan bli den största i sitt slag i USA:s historia.

I april i år inträffade den våldsammaste sammandrabbningen på 25 år mellan intagna i ett fängelse i USA. På Lee Correctional Institution i delstaten South Carolina dödades sju fångar och ett tjugotal skadades så svårt att de behövde sjukhusvård.

Fångvaktarna ingrep inte för att stoppa våldet, som de enligt vittnesmål själva provocerat, under de sju timmar som upploppet pågick då fångar slogs ihjäl och stacks ned med kniv. Inte heller ordnades det med sjukvård förrän flera timmar efter att upploppet var över.

Den 15 april i år dog sju fångar i ett upplopp på Lee Correctional Institution i South Carolina.
Den 15 april i år dog sju fångar i ett upplopp på Lee Correctional Institution i South Carolina. Foto: Sean Rayford/TT

Som ett svar på denna händelse, och på fångars våldsamma och repressiva vardag i allmänhet, har nu vad som kan bli USA:s största fängelseprotest i historien organiserats. Sedan den 21 augusti strejkar kvinnliga och manliga fångar på anstalter runt om i minst 17 delstater. Genom att vägra utföra något arbete vill de sätta ljus på de omänskliga villkor de tvingas leva under.

Kampanjmaterial till den landsomfattande strejken.

Fångarna kräver bland annat ett stopp på den kraftiga överbeläggningen i fängelserna, på det underbetalda arbete de utför, mer resurser till utbildning och rehabilitering, rätt att få ompröva livstidsdomar samt att slippa fråntas sin rösträtt.

”Fängelser i Amerika är en krigszon. Varje dag skadas fångar på grund av förbudsförhållanden. För vissa av oss är det som om vi redan är döda, så vad har vi att förlora?”, kommenterar en av de drivande fångorganisationerna bakom strejken situationen, Jailhouse Lawyers Speak i ett uttalande, rapporterar BBC.

Fångarna som tvingas arbeta för 7-8 kronor i timmen är en extra utsatt arbetsstyrka, menar de fackliga aktivister som hjälpt till att organisera protesten. Över 800 000 fångar sätts dagligen i arbete, i vissa stater är arbetet obligatoriskt.

USA:s straffrättsliga system rymmer nästan 2,3 miljoner människor i 1 719 statliga fängelser, 102 federala fängelser, på 1 852 ungdomsanstalter, i 3 163 lokala fängelser och 80 fängelser för ursprungsbefolkningar, samt i militära fängelser, på migrationsanläggningar, rättspsykiatriska sjukhus och i fängelser i USA:s territorier i andra länder.

Källa: Prisonpolicy.org

– De skyddas inte av arbetsmiljölagar som alla andra arbetare. Om de skadas eller dör i jobbet, så är de i de flesta delstater inte omfattade av några försäkringar. Det innebär en situation där de vanliga kontrollerna på att arbetsgivare inte utnyttjar och missbrukar arbetskraften är satta ur spel, säger David Fathi, ordförande för American Civil Liberties Union, ACLU:s nationella fängelseprojekt, till BBC.

Strejken är tänkt att pågå fram till den 9 september, 47-årsdagen för fängelseupproret i Attica i New York, som också det handlade om att kräva mänskliga förhållanden och grundläggande politiska rättigheter. Under det upploppet satte New Yorks dåvarande guvernör, Nelson Rockefeller, in tungt beväpnad polis. 29 fångar och tio fångvaktare och annan personal som tagits som gisslan dödades.

Fångar på Attica-fängelset under upproret 1971 lyfter sina knutna händer mot himlen.
Fångar på Attica-fängelset under upproret 1971 lyfter sina knutna händer mot himlen. Foto: TT

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga