Inrikes #63/2018

Bussförare sätter SD-annonser i blockad

"Annonserna motsäger vad en kollektivtrafik ska stå för", säger Sara Westberg, Syndikalistiska Bussektionen Stockholm. Facket har varslat om blockad av bussar med SD-reklam. Foto: Axel Green

Bussförare i Stockholm vägrar köra fordon med SD-annonser. Motivet är en trygg arbetsmiljö och att motverka rasistisk reklam. Det är fackklubben av SAC Syndikalisterna för busschaufförer i Stockholm som varslar om blockaden.

I valrörelsen vägrar medlemmarna i den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm köra bussar med rasistisk reklam. Till dem räknar klubben annonser från Sverigedemokraterna, SD. Blockaden gäller även andra fordon i Storstockholms Lokaltrafik, SL, som har partiets annonser.

Kollektivtrafik ska vara till för alla.
Sara Westberg, Syndikalistiska Bussektionen Stockholm

Sara Westberg är styrelseledamot för från Syndikalistiska Bussektionen Stockholm av SAC Syndikalisterna.

Varför är det här en viktig fråga för er?

– Annonserna motsäger vad kollektivtrafiken ska stå för. Kollektivtrafik ska vara till för alla. Allt från barn till pensionärer, och alla samhällsklasser.

Det är också en arbetsmiljöfråga enligt Sara Westberg och syndikalistsektionen.

– Vi vill inte gå till jobbet med oro i magen. Vi har en mångkulturell arbetskår, och det skulle knappt finnas några bussförare om SD får som de vill, säger Sara Westberg och fortsätter:

– Att inte köra bussarna är en säkerhetsfråga på många sätt. Det är inte säkert för vare sig resenärer, chaufförer eller dem runt omkring. Det är också så att bussarna blir mer saboterade vilket kostar bussbolagen pengar.

Hon berättar att det inte kommit någon reklam för SD på bussarna medlemmarna kör än, men att de är redo om och när det händer.

– Jag orkar inte vara tyst. Men jag förstår samtidigt arbetskamraten som har invandrat, är förälder och har sitt första jobb, att den inte tar den här fajten.

Hur vill ni att SL ska agera?

– SL ska inte tillåta rasistisk och sexistisk reklam. Även om det inte är annonser om till exempel tiggeri den här gången så står SD för samma rasistiska värderingar, säger Sara Westberg.

Hos SL och Trafikförvaltningen i Stockholms Läns Landsting säger presstalesperson Christian Hoffman att de förutsätter att alla bussar rullar enligt de avtal de har med olika entreprenörer. Han säger också att all politisk reklam är tillåten.

Borde SL ha en policy om rasistisk reklam?

– Vi tillåter inte rasistisk reklam men enligt ett landstingsbeslut tillåter vi politisk reklam, och det gäller all politisk reklam. Vi kan inte ta censurera vissa partier då vi är en myndighet, säger Christian Hoffmann.

Stämmer det att företag inte får annonsera med rasistisk reklam?

– Ja, för reklam gäller helt andra regler. Det uppdraget ligger på Clear Channel, och blir det något som går mot våra policyer, då måste vi hantera det.

Syndikalistiska Bussektionen Stockholm var ute i god tid och varslade om blockaden redan år 2016. I ett uttalande skriver bussförarna att SD vägrar acceptera de mänskliga rättigheterna, och att SD tvärtom skiljer ut olika grupper och religioner som mer eller mindre svenska.

”Ett sådant partis värderingar ska vi bussförare köra runt med, har SL bestämt. Redan i valrörelsen 2014 sa vi ifrån: att det är kränkande för oss förare, inte minst för anställda som är immigranter. Det kränker dessutom alla demokratiska stockholmare att SL som ett kommunalt bolag valt att bidra till spridningen av hat och rasism. Ska sådant vara en del i den kommunala verksamheten?” skriver Syndikalistiska Bussektionen Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga