Kultur #61/2018

Drömmar genom flickan Jaquelines ögon

Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson är aktuell på svenska med sina memoarer skrivna på fri vers i Brun flicka drömmer. Hon är också årets Alma-pristagare. Foto: Jessica Gow/TT

[BOK] Brun flicka drömmer Jacqueline Woodson Natur & Kultur (2014), 2018 Stilla men närvarande passerar stycken av amerikansk historia, här och var invävda i historien. Berättarperspektivet i Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson är barnets och det är hennes upplevelser som står i centrum. Woodson är en prisbelönt författare av barn- och ungdomsböcker som inte tidigare […]

[BOK] Brun flicka drömmer
Jacqueline Woodson
Natur & Kultur (2014), 2018

Stilla men närvarande passerar stycken av amerikansk historia, här och var invävda i historien. Berättarperspektivet i Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson är barnets och det är hennes upplevelser som står i centrum. Woodson är en prisbelönt författare av barn- och ungdomsböcker som inte tidigare finns utgiven på svenska. Brun flicka drömmer är hennes självbiografi, skriven på fri vers.

Det är en på samma gång klar och tydlig röst, men ändå stillsam, som skildrar uppväxten i USA på 1960- och 70-talen och med tillbakablickar på släktens historia med start i slaveriet.

Handlingen utspelas i Columbus i Ohio, hos morföräldrarna i South Carolina och därefter i Brooklyn. Genom flickan Jaquelines ögon berättas om bussresorna i amerikanska södern, mamman som åkte längst fram med sina barn, mormodern som fortsätter åka längst bak. Nödtorftigt övermålade ”endast för vita” skyltar som skvallrade om ett inte alltför avlägset förflutet.

Den till en början halvhjärtade tron på religionen upptog mycket av syskonens liv. Mormodern var Jehovas vittne och tog med systrarna till Rikets sal. Senare vidgades vyerna, då morbrodern konverterat till islam.

Tillsammans med bästa vännen Maria upptäcker hon också Angela Davis, som blickande ut från teverutorna blir en förebild för flickorna.

Det finns något allmänmänskligt i Woodsons memoarer. I uppväxtskildringen står barnet som söker sin plats i tillvaron i centrum, när systern är den som anses vara den briljanta.

Woodson skriver om hur besöken på biblioteket gör att hon får upp ögonen för böcker, i synnerhet bilderböckernas värld. Med facit i hand är det naturligtvis roande att ta del av flickans gryende författardrömmar, medan de vuxna tycker att hon ska sikta på ett ordentligt arbete.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp