Intervjun #51/2018

”Bandyns mat hade inte varit lika kul”

Hans Niklasson fotar maten dagligen och lägger upp bilderna på Facebook. Panama: Friterad matbanan, friterat majsbröd med kyckling, bönröra och ost. Foto: Hans Niklasson

VM i fotboll pågår och Sverige spelar kvartsfinal på lördag. Det har utvecklats en mängd sätt att följa matcherna; hemma i soffan, ute på bioduk, i hörlurar eller på jobbdatorn. Hans Niklasson och hans familj äter sig genom VM.

Konceptet som Hans Niklasson med familj har, är att äta mat från ett av länderna som spelar i VM under dagen, och på vilodagar komma ikapp med mat från ett land som åkt ut.

Varför gör du det här?

– Det var ett infall som började under EM 2012. Och det är bara fotboll som gäller, och EM och VM. Jag tror att Irland var den första rätten. Det var coddel, en god gryta med potatis, morot, färsk engelsk råkorv, irländsk bacon och kokat öl. Då var inte färskkorv så vanligt.

– I år är det 32 dagar VM och 32 länder, så det blir en rätt per dag. De dåliga lagen äter vi först. Vi har gissat rätt bra hittills, men trodde till exempel att Japan skulle åka ut och åt dem under gruppspelet. Och i går var det tysk currywurst.

Hans Niklasson är doktorand vid Uppsala universitet och gymnasielärare, och har mer tid till matlagning under vissa säsonger.

– Det här är ju sommartid. Om fotboll hade varit en sport runt betygsättning, hade jag inte ägnat mig åt det här.

– Vi är ju en bandyfamilj, men bandyn är under en mer hektiskt tid. Det skulle inte heller vara lika kul med bandyns mat, det blir svensk och rysk mat mest, och sådant vi äter i vanliga fall.

Hur hittar du rätter och recepten?

– Jag googlar och letar på Wikipedia efter matkultur och olika rätter. Även om det till exempel äts pasta och pizza i hela Europa så söker jag efter annat. Mat förenar ju mer regionalt, många rätter finns i flera länder.

– Det här jag lagar är kanske mat som mormor åt, men det vet jag inte. Det är frågan hur populärt det är i dag?

– Det har varit stark arabisk representation i årets VM,  och då har jag även kunnat kolla svenskspråkiga sidor.

Hur går det med ingredienserna?

– Vi håller till på Öland på sommaren. Jag får hålla mig till närbutiken som jag når med cykeln. Jag tittar på recepten och gör så gott jag kan. Vi har begränsade möjligheter utan rinnande vatten.

– När det gäller dryckutbudet är det ännu svårare. Jag planerar inte långt i förväg, men vi tar det som passar till, går att hitta och är gott. Ett av barnen hittade att de dricker lemonad i Marocko, så då gjorde vi det. Det har blivit vodka någon gång, och det blev tyskt öl till currywursten.

Vad var godast hittills?

– När vi åt persiskt, marinerade lammspett, saffransris, hummus och olika röror, det var det bästa tycker jag.

Några matöverraskningar i årets VM?

– Nigeriansk gryta med majsgröt. Jag har rest mycket där och hade inte så höga förväntningar på majsgröten, men min son tyckte den var bland det bästa!

All världens mat, men hur ser du på nationalism och internationalism kopplat till idrott?

– Jag är idrottsintresserad, och håller på olika lag. Nu håller jag på Sverige. De representerar alla som bor i området tycker jag, det är en annan typ av nationalism där vi kan känna att det går bra för människor.

– Idrottsrörelsen har ett positivt ideal också, där det handlar om att lära känna andra länder. Jag har alltid varit mat- och internationellt intresserad. Jag minns när jag var liten att det var spännande med det som var udda länder för en själv, när det var OS och VM.

Hur gör ni på lördag? 

– När de spelar match klockan fyra, då kan vi äta middag efteråt, när vi vet hur det har gått.

Spelar det roll hur det går i matchen, hur maten smakar?

– Nej men jag kan tänka mig att köttbullarna på finaldag inte kommer smaka lika bra om Sverige förlorar.

Matchen Sverige-England, kvartsfinal i herrarnas VM i fotboll, spelas på Samara Arena i staden Samara i Ryssland, lördag den 7 juli  med avspark klockan 16, säger Hans Niklasson.

Tyskland: Currywurst, vit bratwurst med hemkokt curryketchup, brötchen och surkål.
Tyskland: Currywurst, vit bratwurst med hemkokt curryketchup, brötchen och surkål. Foto: Hans Niklasson

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga