Inrikes #49/2018

Fackligt förtroendevalda får rätt till a-kassa

Karensen i a-kassan sänks till sex dagar. Bild på en blankett för överenskommelse korttidsvikariat. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det sker förändringar a-kassans regler från och med juli. Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskas från sju till sex. Den som är ledig för fackligt uppdrag kommer att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen, vilket också skrivs in i lagen.

Tidigare måste man har varit arbetslös i minst sju dagar för att få ersättning från a-kassan, och det kortas från och med den 2 juli till sex dagar.

I sitt uttalande om förändringen skriver regeringen att minskningen överensstämmer med kraven i protokollet till den europeiska balken om social trygghet, som Sverige har ratificerat.

I lagen om arbetslöshetsförsäkring kommer också en tydligare reglering och vad som gäller för fackligt förtroendevalda. Nu kommer det stå att uppdrag som ger laglig rätt till ledighet från jobbet är att jämställas med arbete. Det gör att den som är ledig för fackligt uppdrag fortsätter omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Ytterligare en förändring gäller nya samordningsregler för a-kassa och pension. Det är förändringar som berör dem med a-kassa som tar ut allmän ålderspension eller annan pension som lämnas på grund av förvärvsarbete.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga