Litteratur #46/2018

Arbetsvillkor och myter i djurparksindustrin

Sommaren 2013 hittades en anställd död i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Författaren och journalisten Lars Berge har utifrån händelsen skrivit boken Vargattacken i vilken han riktar skarp kritik mot djurparkernas underhållningsfokus. Foto: Tomas Oneborg/TT

[BOK] Vargattacken. Ett reportage Lars Berge Albert Bonniers förlag, 2018 Den 17 juni i år är det fem år sedan en kvinna som arbetade som vargguide hittades liggande död inne i ena varghägnet på Kolmårdens djurpark. Det var en kollega som fann henne. Händelsen återges i nyutkomna reportage Vargattacken av författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lars Berge. Han […]

[BOK] Vargattacken. Ett reportage
Lars Berge
Albert Bonniers förlag, 2018

Den 17 juni i år är det fem år sedan en kvinna som arbetade som vargguide hittades liggande död inne i ena varghägnet på Kolmårdens djurpark. Det var en kollega som fann henne.

Händelsen återges i nyutkomna reportage Vargattacken av författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lars Berge. Han menar att det inte råder några tvivel om att det var vargarna som dödade djurskötaren.

Boken är resultatet av hans research för att förstå vad som utlöste händelsen som 2016 ledde till åtal och fällande dom för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Berge lyfter också fram djurparkens vinstintresse och en pressande arbetsplatskultur.

På Kolmårdens djurpark hade besökare tidigare, för 1 000 kronor per person, kunnat uppleva att få komma i närkontakt med vargarna i hägnet. ”Närkontakt Varg” kallades denna typ av vargklappträffar som drog till sig allt från brudpar till företagsledare och kändisar.

Å ena sidan är boken en berättelse om en arbetsmiljö med frånvaro av skriftliga säkerhetsföreskrifter, och ensamarbete inne i varghägnet med bristfällig möjlighet att tillkalla hjälp. Berge lyfter också fram djurparkens vinstintresse och en pressande arbetsplatskultur.

I hanteringen av de socialiserade vargarna pekar han särskilt ut dominansmetoder och machoideal som enligt inkallade experter under rättegången dömdes ut som omoderna och direkt farliga. Men Berges research är betydligt mer omfattande.

Vargattacken är inte ett inlägg i den svenska vargdebatten, och Berge påpekar att då det dokumenterats att människor dödats av varg i Sverige har det rört sig om en varg som blivit uppfödd av människor.

Berge följer bland annat vargens kulturhistoria och söker även där efter hur synen på vargen skiftat från lömsk, ondskefull och blodtörstig, till att uppfattas som ett klappvänligt rovdjur under 1900-talet. Vargen som symboldjur tas upp bland annat genom Hitler och nazivurmen för vargar, vilka fick stå för nazistiska dygder, och varulvar fick ge namn åt Hitlerjugendsoldaterna i krigets slutskede.

Läsaren får även ta del av hur Berge som vuxen inser att Rudyard Kiplings Djungelboken genomsyras av rasism. Men Berge lyfter fram tiden efter andra världskriget och urbaniseringen som viktiga delar när människan i naturen började ”söka tröst i det vilda vi lämnat bakom oss” och i synnerhet medan miljörörelsen är stark på 1970-talet.

Lars Berge är starkt kritisk till djurparkerna och deras upplevelseindustri. När idéerna om ”produkten Närkontakt Varg” tillkom var nöjesparken nedläggningshotad, utlagd till försäljning, och det verkar inte ha återstått mycket av vad Berge beskriver som folkhemsdjurpark.

Utvikningarna är nog så intressanta, ibland blir det spretigt, men Berge återkopplar till huvudtemat. Och det är här boken verkligen bränner till. Det är berättelsen om den pressade arbetssituation för djurskötarna som rådde under perioden för den aktuella händelsen, ett dödsfall, som berör mest

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga