Kultur #34/2018

Magiskt om en tonårings ansvar

Författaren Christina Herrström. Foto: Stefan Tell

[BOK] Tionde våningen Christina Herrström Bonnier Carlsen, 2018 En nästintill magisk läsning uppstår i ungdomsromanen Tionde våningen av Christina Herrström. Ändå består det ”magiska” i den här berättelsen om tonåriga Jorinde som efter föräldrarnas skilsmässa lever ensam, av en kula som hängt i hennes nedärvda kristallkrona. Jorinde har en gyllenbrun kristallkula. När hon har fest […]

Bokens framsida

[BOK] Tionde våningen
Christina Herrström
Bonnier Carlsen, 2018

En nästintill magisk läsning uppstår i ungdomsromanen Tionde våningen av Christina Herrström. Ändå består det ”magiska” i den här berättelsen om tonåriga Jorinde som efter föräldrarnas skilsmässa lever ensam, av en kula som hängt i hennes nedärvda kristallkrona.

Jorinde har en gyllenbrun kristallkula. När hon har fest hos sig i lägenheten på tionde våningen råkar den falla ned i handen på Emanuel.

En del av handlingen kretsar kring den kärlekshistoria mellan Jorinde och Emanuel som uppstår, en relation som bästa vännen Agnes med sina ägandeanspråk på Jorinde inte uppskattar. I det senare fångar Herrström skickligt det alltmer klaustrofobiska i den här typen av ”bästisrelationer” som många fortsätter med upp till vuxen ålder.

Men mer än en historia om tonåringars vänskap och kärlek handlar berättelsen om situationen Jorinde befinner sig i.

Hon ska klara sig själv och studierna, och få ekonomin att räcka till mat hela månaden på egen hand, medan alla andra bor med sina föräldrar. Utöver det känner hon ansvar för sin pappa som mamman lämnade kvar.

Pappan bor ute på en skärgårdsö, tycks vara deprimerad och Jorinde är rädd att han en dag kommer ta livet av sig.

Jorindes mamma har flyttat till sin nya kärlek i USA, ett uppbrott som får andra vuxna att drömma sig bort innan de måste sansa sig, ta fram sin moraliska sida och uppröras över att Jorinde lämnats kvar. Dessutom tyngs Jorinde över skulden över att hon faktiskt lät mamman åka.

I Tionde våningen ägnas allt mer av handlingen åt relationen mellan Jorinde och hennes far. En tonåring som tagit på sig alltför stort ansvar när den vuxne inte tycks klara av så mycket ansvar själv. Men Herrström har förmågan att skapa helgjutna gestalter, gå bortom det schablonartade och stundtals därför överraska läsaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga