Utrikes #33/2018

Finska barnskötare i protest mot lagförslag

Overaller på rad
De finska facken vill ha ökade offentliga medel för att kunna satsa på mindre barngrupper inom landets barnomsorg. Foto: Tomas Oneborg/TT

I onsdags demonstrerade flera hundra arbetare från olika förskolor i finska Nyland utanför riksdagshuset i Helsingfors. De manifesterade mot ett lagförslag från Undervisnings- och kulturministeriet som syftar till att två tredjedelar av personalen inom barnomsorgen ska ha akademisk examen år 2030. 

På onsdagen protesterade hundratals anställda inom Finlands barnomsorg utanför riksdagen i Helsingfors. Demonstranterna menar att dagens personalsammansättning är bra, men att det finns behov av mindre barngrupper. 

De som visade sitt missnöje med att ge sig ut på gatorna var barnskötare, närvårdare och socionomer från förskolor i landskapet Nyland.

Arrangörer var fackföreningarna JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia, samtliga förbund som representerar personal med yrkesexamen.

– Jag är här för att jag motsätter mig lagförslaget. Barnskötare behövs för att barn ska få vara barn och deras trygghet ska vara säkrad, säger barnskötaren Johanna Lauramo från Helsingfors, till Svenska Yle.

I dag är ungefär en tredjedel av de som jobbar på förskolorna i Finland akademiskt utbildade så kallade barnträdgårdslärare. Regeringens proposition innehåller förslag på att det ska öka till två tredjedelar.

– I praktiken skulle mängden barnskötare kraftigt minska, säger Janne Hernesniemi från fackförbundet JHL till Sveriges Radio Ekot.

Budskapen från facken var att i stället satsa de offentliga medlen på mindre barngrupper.

Lärarfacket OAJ som organiserar barnträdgårdslärarna deltog inte i manifestationen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga