Inrikes #19/2018

Biljettkontrollanter grovt sextrakasserade

På ISS som sköter biljettkontrollerna i Stockholms kollektivtrafik har flera arbetsledare utsatt kvinnliga anställda för grova sexuella trakasserier. Foto: Anders Wiklund/TT

Grova sexuella trakasserier och upprepade fall av mobbing från arbetsledarna. Det har varit vardagen för flera kvinnliga anställda vid ISS som sköter biljettkontrollerna vid Storstockholms lokaltrafik, SL. Nu har facket kallat till förhandling och kräver bland annat förflyttning av arbetsledarna.

Enligt flera anställda vid ISS har arbetsledare trängt sig in i kvinnornas omklädningsrum för att efteråt berätta vilka trosor de haft på sig. Vissa av de anställda kvinnorna ska också utsatts för fysiska närmanden och fått upprepade kommentarer om sina kroppar.

Enligt Seko, där de utsatta är medlemmar, ska en arbetsledare även beskrivit hur han vill binda fast en av de anställda samt kopplat hennes prestation på jobbet till hur mycket sex hon haft.

Dessa övergrepp har lett till åtminstone två fall av sjukskrivning samt att en kvinna sagt upp sig. Men trots detta jobbar de utpekade arbetsledarna fortfarande kvar.

– Det här är fullständigt oacceptabelt. Det är bedrövligt att det förkommer på en arbetsplats, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Arbetaren.

Enligt Sekotidningen ska arbetsledarna bett flera kvinnor gnida sina rumpor mot dem och de ska också fått sexuella kommentarer när de ätit banan. Anställda som öppet protesterat mot trakasserierna ska också ha drabbats av repressalier i form av bland annat schemaändringar och hot om uppsägning,

Efter att två av de utsatta kvinnorna sjukskrivit sig ska sjukintygen spridits på arbetsplatsen och till det vaktbolag som ISS samarbetar med.

Seko kallade i och med det som hänt till en lokal tvisteförhandling med ISS där de krävde skadestånd för bland annat kränkande särbehandling, brott mot personuppgiftslagen och brott mot lagen om anställningsskydd. Förhandlingen slutade dock i oenighet och nästa vecka väntar en ny, central, förhandling mellan parterna.

– De här arbetsledarna borde helt klart plockas bort från sina tjänster så att våra medlemmar, de utsatta kvinnorna, kan komma tillbaka till sina arbeten. Vi kräver också någon form av ersättning som en slags upprättelse för vad de blivit utsatta för, säger Valle Karlsson.

På ISS vill man dock inte kommentera fallet närmare utan säger i stället att man vill avvakta till förhandlingarna är avslutade.

– Vi tar alla synpunkter och klagomål på största allvar och har en nolltolerans mot sexuella trakasserier och andra olämpliga beteenden. Vi har därför gjort en egen utredning och agerat med stöd av vad som kommit fram i den. Men förhandlingarna med facket är ännu inte avslutade och därför kan vi inte gå in på detaljer kring hur vi ser på, och har agerat, i just detta ärende, säger Anders Fridell, presstalesperson på ISS, till Arbetaren.

Sekotidningen har pratat med klubbordföranden för biljettkontrollen på ISS, Kebba Trawally, som säger att arbetsmiljön varit dålig under de fem år som ISS haft uppdraget. Han säger också att han tagit upp de omfattande problemen med företagsledningen men att inget hänt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984