Inrikes #17/2018

MTR kräver skriftlig rapport för toalettbesök

Trots att det inte är första gången som facket i Stockholms pendeltågstrafik protesterar mot reglerna vid toalettbesök uppger Lars Nyström, arbetsmiljöchef på MTR Nordic, att han inte känner till att det upplevts som ett arbetsmiljöproblem. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stationsvärdarna i Stockholms pendeltågstrafik har fått nog av stress och förnedrande rutiner kring toalettbesök. I en skrivelse till ledningen på pendelentreprenören MTR protesterar de mot timslånga avlösningstider och rapporttvång.

Om en stationsvärd i Stockholms pendeltrafik behöver gå på toaletten kan hen vara tvungen att hålla sig i över en timme innan en avlösare dyker upp.

Om värden inte väntar in avlösaren bryter denna mot pendelentreprenören MTR:s rutiner. Om toalettbesöket dessutom tar längre än tre minuter måste dessutom den anställda skriva en skriftlig rapport till sina chefer.

Rutinerna har rått sedan 2016, men nu har de anställda fått nog. I en skrivelse till MTR:s ledning kräver nu skyddsombuden i Sekos pendelklubb bättring.

”Att skriva rapport varje gång man varit på toaletten upplevs som integritetskränkande”, skriver skyddsombuden i skrivelsen, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Skyddsombuden skriver också att på en del stationer får stationsvärdarna ingen avlösning alls för matrast. Skyddsombuden kräver nu att det inte ska behöva ta längre än fem minuter innan avlösare dyker upp.

Men trots att det inte är första gången som facket protesterar mot rutinerna uppger Lars Nyström, arbetsmiljöchef på MTR Nordic, att han inte känner till att det upplevts som ett arbetsmiljöproblem.

– Jag fick veta detta först genom media. Jag önskar naturligtvis att vi kan ta diskussionen internt då det tycks vara en brist i kommunikationen, säger Lars Nyström till Arbetarskydd.

Till tidningen säger han att han nu ska förbättra kommunikationen med de anställda. Några planerade rutinförändringar nämner han inte i Arbetarskydds artikel.

Arbetaren har tidigare skrivit om de pressade villkoren i Stockholms spårtrafik och problemen vid avlösningar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga