Inrikes #15/2018

Anmälningarna om vårdskador ökar

Allt fler anmäler att de skadats inom vården. Foto: Isabell Höjman/TT

618 miljoner kronor. Så mycket betalade landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, ut i ersättning till patienter och efterlevande som drabbats av vårdskador förra året. Det är en ökning jämfört med året innan och drygt 40 procent av de som söker ersättning får den beviljad.

Anmälningarna till Löf fortsätter att öka. Dit kan patienter och anhöriga höra av sig om man drabbats av exempelvis skador under en operation eller vid en utebliven diagnos av sjukdom.

Att de ökar beror, enligt Löf, på kombinationen av en högre medelålder och ett stigande befolkningstal. Något som gör att allt fler kommer i kontakt med vården. Därmed, menar Löf, ökar också antalet anmälningar om skador.

– Skador inom ortopedi, tandvård och kirurgi är de som anmälts mest. Vanligast är de skador som inträffar i samband med operation. Andra vanliga skador är merskador på grund av försenad eller utebliven diagnos, säger Pelle Gustafsson som är chefsläkare på Löf i ett pressmeddelande.

Enligt patientsäkerhetslagen, som trädde i kraft 2011, ska vårdgivaren uttryckligen informera sina patienter och närstående om var de kan vända sig vid misstänka värdeskador. Något som också kan ha gjort att anmälningarna ökat de senaste åren.

Förra året inkom exempelvis 16 300 anmälningar till Löf, enligt tidningen Vårdfokus.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp