Litteratur #14/2018

Modigt om krig och familjehistoria

Journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius har, 100 år efter att finska inbördeskriget utspelade sig, gripit sig an konflikten och hennes familjs ensidiga bild av den, i bokform. Foto: Henrik Montgomery/TT

[BOK] Vitt och rött Maria-Pia Boëthius Leopard förlag, 2017 I år firas 100-årsminnet av Finlands självständighet, efter att ha lytt under först Sverige och senare Ryssland. Men det är också 100 år sedan det blodiga inbördeskriget under vintern och våren 1918 i spåret av den ryska revolutionen då ”vita”, borgerliga, och ”röda”, socialistiska, finländare stred, […]


[BOK] Vitt och rött
Maria-Pia Boëthius
Leopard förlag, 2017

I år firas 100-årsminnet av Finlands självständighet, efter att ha lytt under först Sverige och senare Ryssland. Men det är också 100 år sedan det blodiga inbördeskriget under vintern och våren 1918 i spåret av den ryska revolutionen då ”vita”, borgerliga, och ”röda”, socialistiska, finländare stred, delvis med understöd av tyskar, ryssar och svenskar.

Hur mycket fakta man än baserar ett verk på är det oundvikligt att det blir ett personligt gjort urval av upphovspersonen.

Journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius växte upp med sin karelskfödda mors och mormors hundraprocentigt ensidiga historieskrivning från den vita sidan. Först i vuxen ålder upptäckte hon att kriget hade fler perspektiv, att misstagen, våldet och övergreppen begicks på båda sidor.

De vitas hämnd när de segrat var extremt blodig och kunde under många år inte nämnas utan repressalier. Deras offer var mångdubbelt fler, avrättningar skedde utan rättegång, och de internerade förnedrades svårare. Frågan är om såren läkt idag.

Frågan är om såren läkt idag.

Rent personligt är det ett modigt verk som blivit resultatet av författarens obändiga nyfikenhet och, vad jag kan förstå, gedigna researcharbete.

Det säger sig själv att det kostar på att revidera sin barndoms världsbild, och det offentligt, av en process som personligen berör miljoner människor. Det blir också ett utlämnande av den närmaste familjen som säkert har krävt mycket överväganden.

LÄS MER:

– Maria-Pia Boëthius bok har bland annat gett upphov till kritiska synpunkter om hur hon skildrar språkaspekten av konflikten, och aktualiserat diskussionen om den ”röda” fraktionen av Svenskfinland.

– Arbetaren kommer inom kort att återkomma med mer material apropå 100-årsminnet av finska inbördeskriget – bland annat en historisk skildring, en essä och en intervju med Maria-Pia Boëthius.

Boëthius har nästan övertydligt (men säkert nödvändigt) vinnlagt sig om att balansera fakta från båda sidor och redovisar personliga vittnesmål som just personliga.

Hon skriver: ”Jag varken kan eller vill appropriera denna del av den finska tragedin. Jag väntar på att en Sverigefinne, som talar finska, gärna utan släktingar i det gamla Finland, skriver dess historia för svenska läsare, inte ett finlandssvenskt barn och barnbarn som jag. I stället har jag tagit till torr statistik, de siffror som en ödslig morgon av studier öppnade mina ögon, ’eyes wide shut’, mina dittills oöppnade ögon som till slut lät mig betrakta det finska infernot våren 1918.”

Maria-Pia Boëthius, som genom åren rapporterat om många olika krig och konflikter i världen, har här också skrivit en generell berättelse om hur människor i en krigssituation kan begå brott som omvärlden, och också de själva, aldrig skulle kunna förutse.

Inte minst är det en bok som berättar om övermakt och om klass, som bakgrund till hur ett hat plötsligt kan brisera. Och hur krafterna, som gör att de som dras in i detta fasansfulla inte ens i tanken vill återvända till det som utspelade sig där och då, kan se ut.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984