Utrikes #11/2018

CPJ: ”Sudsudan hindrar journalistiskt arbete”

Förstasidorna på sydsudanesiska tidningar den 22 juni 2017. Nyheter har strukits bort före tryck på order från regeringen i Juba. Foto: Sam Mednick/TT

Trots löften om att medierna ska skyddas har myndigheterna i Sydsudan fortsatt sin långvariga kampanj för att hindra journalister från att kunna utföra sitt arbete. Det senaste året har myndigheterna krympt utrymmet för både lokala och internationella medier. Sedan landets självständighetsförklaring 2011 har sex journalister dödats i arbetet.

Ett vapenstillestånd som i december undertecknades mellan den sydsudanesiska regeringen och rebellerna har förnyat hoppet om att den fredsprocess som inleddes 2015 ska leda till att det fyra år långa kriget i landet ska få ett slut.

Jonathan Rozen arbetar för Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

Vapenstilleståndet slår fast att medierna ska erbjudas skydd samt att alla former av trakasserier av journalister ska upphöra.

Trots detta har den sydsudanesiska regeringen fortsatt som tidigare. Bland annat har myndigheterna stoppat reportrar genom byråkratiska åtgärder, de har stoppat journalister från att besöka vissa områden, hotat med repressalier som svar på kritiska granskningar och på olika sätt motverkat öppenhet.

Pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, slår fast att detta lett till en situation där internationella reportrar förhindras att rapportera från landet samtidigt som lokala journalister tvingas till självcensur.

Under det senaste året har myndigheterna minskat utrymmet för både lokala och internationella medier. Den myndighet som reglerar medierna i landet ska enligt nyhetsbyrån Reuters ha avkrävt tre pressorganisationer licenser för deras verksamhet. En av dessa, Sydsudans journalistförbund, UJOSS, uppges fortfarande vänta på att få sitt tillstånd beviljat.

Fackförbund avkrävs att lämna in listor på sina medlemmar för att få sin licenser beviljade, något som kritiker menar kan vara en ny metod från myndigheterna att kontrollera medierna.

I juni förra året krävde den Nairobi-baserade organisationen Foreign Correspondents’ Association of East Africa att Sydsudan skulle häva de åtgärder som gjorde att minst 20 reportrar förnekades möjligheterna att rapportera från landet. Detta ska ha skett genom avslag på visumansökningar och förnekade pressackrediteringar.

Även sydsudanesiska journalister i exil har fått problem. Det har drabbat John Tanza, som arbetar för Voice of America, men som fått problem att få sitt sydsudanesiska pass förnyat eftersom han uppges ha bedrivit en ”regeringsfientlig” journalistisk.

John Tanza bevakar hemlandet från Washington och säger till CPJ att myndigheterna i hemlandet fortfarande har hans pass i besittning, vilket innebär att han inte kunnat resa någonstans sedan i slutet av december 2016.

Journalister inne i landet utsätts även för godtyckliga gripanden som bestraffning för kritisk rapportering. En sydsudanesisk journalist, som inte vill bli citerad med namn, berättar för CPJ att han utsatts för hot på grund av sin rapportering.

– Agenter började jaga mig, och en del skrev till och med på en sida på Facebook att jag skulle gripas, säger han.

CPJ har även dokumenterat hur chefen för Sydsudans statliga tv-bolag SSBC, Adil Faris Mayat, tvingades sitta gripen i en veckas tid och sedan fick sparken efter att kanalen inte hade sänt president Salva Kiirs tal i samband med firandet av landets sjätte år som självständig nation.

Flera nyhetssajter har dessutom blockerats efter att ha anklagats för att ha publicerat ”omstörtande” material. Michael Duku vid pressfrihetsorganisationen Association for Media Development in South Sudan, säger dock att den verkliga anledningen sannolikt var att sajterna rapporterat regeringskritiskt.

Vid sidan av detta löper journalister i Sydsudan också stora risker när de rapporterar från landets inbördeskrig. Sedan självständigheten 2011 har sex journalister dödats i Sydsudan i samband med deras arbete, enligt CPJ.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga