Utrikes #11/2018

Behoven i Sydsudan ökar i alarmerande takt

Uganda har den största flyktingbefolkningen i Afrika och många flyktingar kommer från Sydsudan. Här två sydsudanesiska bröder efter att nyss ha anlänt till världens största flyktingläger Bidi Bidi i norra Uganda. Foto: Ben Curtis/TT

Flyktingkrisen och den humanitära krisen i Sydsudan är Afrikas snabbast växande. FN:s flyktingorgan UNHCR ber nu om mer pengar för att hjälpa de som är drabbade av krisen.

UNHCR sänder ut en global vädjan om hjälp till internflyktingarna i landet mot bakgrund av den snabbt försämrade humanitära situationen i Sydsudan.

− Den mänskliga kostnaden för konflikten i Sydsudan har nått episka proportioner. Konflikten tömmer Sydsudan på sitt folk – som ska vara den största tillgången hos en ung nation. De borde bygga landet och inte tvingas fly ifrån det, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Konflikten är inne på sitt femte år och 1 av 3 av landets invånare är på flykt. Omkring 90 procent är kvinnor och barn och nära 65 procent är under 18 år.

Över två miljoner människor har lämnat landet. Antalet flyktingar väntas överstiga tre miljoner i slutet av det här året. Det gör flyktingkrisen i Sydsudan till Afrikas största sedan folkmordet i Rwanda.

Internationella migrationsorganisationen, lOM, har vädjat om 103,7 miljoner dollar detta år för livräddande hjälp.

Osäkerheten och våldet som bröt ut 2013 har lett till hungersnöd och en humanitär kris. Nästan sju miljoner människor i Sydsudan är i behov av akut hjälp och skydd.

− Det är de civila som drabbas hårdast av krisen, som utsätts för våldet och som tvingas på flykt. Snabba och effektiva humanitära insatser är nödvändiga, säger William Barriga som arbetar för IOM i Sydsudan.

UNHCR vädjar samtidigt om 3,2 miljarder dollar till insatser för att hjälpa både internflyktingar och flyktingar som tagit sig till grannländer som Uganda.

Uganda har den mest progressiva flyktingpolitiken i Afrika, om inte i hela världen.
Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie 

Filippo Grandi säger att Uganda förtjänar beröm som håller gränsen öppen för flyktingar och tar emot omkring 500 personer per dag. Landet har nu den största flyktingbefolkningen i Afrika och många flyktingar kommer från Sydsudan.

− Uganda har den mest progressiva flyktingpolitiken i Afrika, om inte i hela världen, säger han.

Filippo Grandi framhåller att flyktingar ofta får tillgång till mark för att kunna odla mat och får möjlighet att arbeta samt tillgång till utbildning, hälsovård och rättshjälp.

Om konflikten fortsätter på samma sätt som innan kan Uganda komma att ta emot ytterligare en kvarts miljon flyktingar. Det skulle medföra ytterligare påfrestningar när de gäller de knappa medel som finns tillgängliga.

Endast 33 procent av de medel till hjälpinsatser som organisationer vädjat om till Sydsudan samlades in under förra året.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga