Konst #4/2018

Textil konst undersöker nackdelar med mansroll

Linea Mateis textilkonstverk undersöker manlighet. De är monterade på rundstavar och hänger i fönstren ut mot Sergels torg. Foto: Linea Matei

[UTSTÄLLNING] Schyssta killar – Vad är en schysst kille egentligen? Linea Matei Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm 12 januari – 1 april 2018 Fri entré ”Vad förlorar du på att vara man?” var frågeställningen som Linea Matei gick ut med i en enkät. Svaren från de sammanlagt 229 personer som deltog ligger till grund för utställningen som är […]

[UTSTÄLLNING] Schyssta killar – Vad är en schysst kille egentligen?
Linea Matei
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
12 januari – 1 april 2018
Fri entré

”Vad förlorar du på att vara man?” var frågeställningen som Linea Matei gick ut med i en enkät. Svaren från de sammanlagt 229 personer som deltog ligger till grund för utställningen som är Mateis examensarbete från Konstfack, avdelning textil, som visas nu på Kulturhuset.

Flera av de textila verken syns redan från utsidan när man går mot Kulturhusets huvudentré – det är tre stora textildukar med motiv föreställande olika personer och citat. Textilverken är monterade på rundstavar och de hänger i fönstren mot Plattan, med citattexten riktad utåt.

Inne på utställningen finns ytterligare några liknande, överblickade av en hög skulptur av textila material föreställer en man med ungdomligt utseende och mobiltelefon i handen framför sig. Skulpturen ser välgjord ut, som en stor tygdocka och med kläder i vars olikfärgade tryck ingår citat, precis som på de andra textilverken och som (förmodar jag) är svar från Mateis enkät.

På golvet kliver besökaren kring på tjocka, rosa mattor bland stora färgglada kuber, från taket hänger textildukar likt dem i fönstret. Allt ger ett genomtänkt intryck med en färgskala i rosa, gult och blått som går igen i kläderna på skulpturen.

De återgivna citaten vittnar om nackdelar med att vara man hos personer med olika bakgrund. I ett av verken talas om förlusten med sammanhang och systerskap, sedan denne sedan några månader läses som man.

Kuberna är precis lagom höga att, noterar jag, vara oemotståndligt inbjudande att klättra upp på för de yngre barn som är några av besökarna denna måndag mitt i lunchrusningen.

Sorlet från restaurangen hörs från andra sidan lokalen, vilket får mig att först undra om det här kommer att funka. Men så småningom inser jag fördelarna med att en så pass kommunikativ utställning ligger där många passerar. Att några av verken är vända med baksidan inåt utställningen och i stället blickar utåt, att många besökare kommer under den stund jag befinner mig där, liksom att den är gratis gör att utställningen känns lättillgänglig.

Jag hade visserligen lite svårt att koncentrera mig på det 19 minuter långa ljudverket som också ingår, men bestämmer mig för att fördelarna med utställningens lättillgängliga placering överväger. Kanske en utställning som väcker både samtal och ger tid för kontemplation?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga